Home » , » Ποια τρόφιμα επιδεινώνουν ή καλμάρουν τις αλλεργίες της άνοξης. Το αλεργικό συνάχι

Ποια τρόφιμα επιδεινώνουν ή καλμάρουν τις αλλεργίες της άνοξης. Το αλεργικό συνάχι

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 | 12:27:00 μ.μ.

Την ωραιότερη εποχή του χρόνου, την άνοιξη, άτομα με αλλεργική προδιάθεση μπορεί να εμφανίσουν μια εποχιακή μορφή αλλεργίας που ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα (αλλεργικό συνάχι). Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή επίμονο φτέρνισμα και φαγούρα στη μύτη, η οποία είναι κόκκινη και άλλοτε βουλωμένη, άλλοτε όχι. Επιπλέον συχνά υπάρχει και αλλεργική επιπεφυκίτιδα, δηλαδή φαγούρα στα μάτια τα οποία είναι κόκκινα και δακρυσμένα. Μερικές φορές συνυπάρχει φαγούρα στον λαιμό και στα αυτιά.


Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η συχνότερη μορφή αλλεργίας. Στον Δυτικό κόσμο, 23% του πληθυσμού πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα αλλά 30% από τους πάσχοντες δεν το γνωρίζουν και αποδίδουν τα συμπτώματα σε κρυολογήματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς θα υποπτευθώ ότι πάσχω από αλλεργική ρινίτιδα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αλλεργία σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται από το πουθενά. Συνήθως υπάρχουν διάφορες μορφές αλλεργίας στο στενό οικογενειακό περιβάλλον. Γονείς, αδέλφια ή παιδιά πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα, αλλεργία στα ζώα, ή στην σκόνη κ.τ.λ. Η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιο παιδί αλλεργία ενώ κανένας στην οικογένειά του δεν είναι αλλεργικός είναι μόνον 5-15%. Εάν είναι αλλεργικός ο ένας γονιός, το ποσοστό ανεβαίνει σε 50% και εάν είναι και οι δύο γονείς τότε το ποσοστό φτάνει το 90%.
Εάν τα πρώτα χρόνια της ζωής του κάποιος εμφάνιζε δερματικά προβλήματα ή δεν ανεχόταν τροφές όπως το γάλα ή το αυγό, πιθανόν σαν ενήλικας να εμφανίσει αλλεργική ρινίτδα. Επίσης, είναι απίθανο να παθαίνει κάποιος συχνότερα κρυολογήματα την άνοιξη και το καλοκαίρι από ότι τον χειμώνα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού οφείλονται τα συμπτώματα της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι κύριοι παράγοντες είναι οι γύρεις κάποιων φυτών (γυρεόκοκκοι) Οι γυρεόκοκκοι είναι τα αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών, που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα την εποχή της ανθοφορίας. Το πόσο σοβαρά συμπτώματα θα εκδηλωθούν εξαρτάται από τον αριθμό των γυρεόκοκκων, που είναι περισσότεροι τις ζεστές, ηλιόλουστες ημέρες με ξηρασία και αέρα. Τις μεσημεριανές ώρες οι γύρεις ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα σε ύψος μέχρι 500 μέτρα και μπορούν να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα σ’ αυτό το ύψος, ανάλογα με ην ταχύτητα του αέρα. Αντίθετα τις ημέρες με βροχή, οι γύρεις παρασύρονται στο έδαφος και τα αλλεργικά συμπτώματα είναι λιγότερα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπαμε ότι την άνοιξη, οι γύρεις των φυτών στην ατμόσφαιρα είναι τα συχνότερα αλλεργιογόνα και προκαλούν. Υπάρχουν φυτά που προκαλούν περισσότερες αλλεργίες από άλλα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε κλιματική ζώνη έχει τα δικά της είδη φυτών. Άλλα φυτά π.χ. ευδοκιμούν στην Μεσόγειο, άλλα στην Κεντρική Ευρώπη και άλλα στην Βόρεια Ευρώπη. Έτσι και κάθε ζώνη έχει τα δικά της φυτά με ισχυρά αλλεργιογόνα. Στην Μεσόγειο και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία τα σπουδαιότερα αλλεργιογόνα είναι οι γύρεις της ελιάς και της παριετάριας (κοινώς περδικάκι, περδικούλι, σκορπίδι κολιτσίδα). Στην Κεντρική Ευρώπη συχνότερες είναι οι γύρεις των αγροστωδών (δηλ. του γρασιδιού και των δημητριακών) αλλά και της αρτεμισίας. Στην Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής, κυριώτερο αλλεργιογόνοα είναι η γύρις της σημύδας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω έντονα συμπτώματα όταν ανθίζουν τα πεύκα και η κίτρινη γύρις γεμίζει το μπαλκόνι μου. Νομίζω πως είμαι αλλεργική στο πεύκο. Είναι πιθανό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Aλλεργιογόνα είναι τα φυτά που γονιμοποιούνται με τον άνεμο. Αυτά έχουν άφθονη και ελαφριά γύρι που αιωρείται στην ατμόσφαιρα σε μεγάλες πυκνότητες. Το πεύκο είναι εντομόφιλο, δηλαδή γονιμοποιείται με τα έντομα που προσελκύονται από το χρώμα και το γνωστό άρωμα της γύρης τους. Η γύρις του πεύκου είναι βαριά και καθιζάνει (κάθεται) στο χώμα. Άρα μάλλον δεν ευθύνεται το πεύκο για τα συμπτώματά σας αλλά κάποια άλλη γύρη με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε.

Σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με υπερβολικό τρόπο σε κάθε στοιχείο που κανονικά είναι ακίνδυνο, όπως η γύρη. Η γύρη για τους αλλεργικούς είναι απειλή και ο οργανισμός αντιστέκεται εμφανίζοντας όλα τα παραπάνω συμπτώματα.Πως να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα φίλτρο αέρα στο κλιματιστικό μπορεί να απομακρύνει τη γύρη. Ακόμα, ίσως βοηθήσει ένας υγραντήρας, ο οποίος μειώνει την υγρασία.
Η γύρη κολλάει επίσης και στα ρούχα, γι' αυτό όταν γυρίζεις  σπίτι να βάζεις  αμέσως τα ρούχα για πλύσιμο και να κάνεις ντους. Και το σημαντικότερο είναι να μην απλώνεις μπουγάδα σε εξωτερικούς χώρους. 
Επίσης μην αερίζεις το σπίτι το πρωί ή το σούρουπο, γιατί η γύρη κινείται περισσότερο όταν αλλάζει η θερμοκρασία και ειδικά όταν φυσάει, γι' αυτό να έχεις τα παράθυρα κλειστά. 
Δεδομένα επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D ενισχύει τα ανοσοκύτταρα και μειώνει τη φλεγμονή. Γι΄αυτό πάρε συμπληρώματα διατροφής!
Σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργικής συμπτωματολογίας θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό (ωτορινολαρυγγολόγο, πνευμονολόγο, αλλεργιολόγο) ανάλογα του συστήματος του οργανισμού που έχει προσβληθεί. Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται κυρίως από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Πρώτης γραμμής φάρμακα κατά της αλλεργίας είναι τα αντιϊσταμινικά και η κορτιζόνη τα οποία μπορούν να χορηγηθούν συστηματικά (χάπι, ενέσιμος μορφή) είτε τοπικά πχ. αλοιφές, σταγόνες για ρινική ή οφθαλμική εφαρμογή,spray για εισπνοές κλπ. Επίσης είναι και τα αποσυμφορητικά (πχ στην ρινική συμφόρηση). Μία άλλη κατηγορία φαρμάκων είναι τα αντιλευκοτριένια τα οποία χρησιμοποιούνται στο βρογχικό άσθμα.

Ανάλογα με την αλλεργική πάθηση και τη βαρύτητά της χορηγείται και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να είναι μακροχρόνια. Οι ασθενείς και ιδιαίτερα αυτοί με συχνά και σοβαρά συμπτώματα, πρέπει να έχουν πάντοτε μαζί τους τα φάρμακα τους και να τα χρησιμοποιούν με βάση τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Σε οξείες και σοβαρές αντιδράσεις (π.χ. αναφυλαξία, ασθματική κρίση) μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή και παρακολούθηση σε ιατρικό κέντρο. 

Τρόφιμα προς κατανάλωση


Ακόμη και για όσους παίρνουν φάρμακα οι παρακάτω τροφές επιβάλλονται σε όσους υποφέρουν από αλλεργικά συμπτώματα, γράφει ο γιατρός John Bielory του American Academy of Allergy Asthma & Immunology:


Το ψάρι


Τα μήλα


Το μαύρο σταφύλι


Τα ζεστά ροφήματα (τσάι, σούπες)


Τρόφιμα προς αποφυγήν


Το σέλινο, οι ντομάτες, τα ροδάκινα, τα πεπόνια


Τα πικάντικα πιάτα


Το αλκοόλ


Πηγή: iefimerida.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...