Home » , , , » Τα ΓΟΥΡΙΑ της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Τα ΓΟΥΡΙΑ της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017 | 7:14:00 π.μ.

Γούρι σημαίνει καλός οιωνός, το «μαγικό» αντικείμενο που έχει σκοπό να φέρει καλή τύχη. Η προσέλκυση της καλής τύχης είναι μια πανάρχαια συνήθεια και αποτελεί ευσεβή πόθο όλων των λαών σε όλες τις εποχές.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πολλαπλούς τρόπους, προκειμένου να κερδίσουν την εύνοια της, όπως τα γούρια και οι δοξασίες. 

Η πρώτη μορφή ιερών αντικειμένων ήταν τα τάλισμαν, με παραστάσεις της φύσης και ομοιώματα εκείνων που τα φορούσαν. Σήμερα οι πιστοί χρησιμοποιούν αναθήματα, εικονίσματα και αγιασμένα μικροαντικείμενα με την ελπίδα ότι οι Άγιοι θα τους προστατεύσουν από τις κακοτυχίες. Άλλοι, πάλι, έχουν το γούρι τους, μια παράδοση βασισμένη σε λαϊκές δοξασίες.

Μερικά από τα γούρια έχουν επικρατήσει να θεωρούνται ότι ξορκίζουν την κακοδαιμονία και  προσελκύουν την καλή τύχη. Ειδικά οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες δοξασίες για την προσέλκυση της καλής τύχης.  Επικρατέστερα γούρια της Πρωτοχρονιάς θεωρούνται το το ρόδι, η κρεμμύδα και το φλουρί της βασιλόπιτας που όλοι επιθυμούμε να κερδίσουμε ώστε να ξεκινήσει ο χρόνος με τύχη.

Το ρόδι:Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικήσουν σε ένα σπίτι έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, κάτι που συνηθίζεται ακόμα και στις μέρες μας.Το σπάσιμο του ροδιού αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα έθιμα και σημαίνει καλή αρχή. Συνηθίζεται με την αλλαγή του χρόνου και αφού ανταλλάξουν οι παρευρισκόμενοι στο σπίτι ευχές, το πιο τυχερό μέλος της οικογένειας να σπάει το ρόδι στην είσοδο του σπιτιού και να μπαίνουν όλοι με το « δεξί» για το καλότυχο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
Η κρεμμύδα:
Η γνωστή σε όλους μας Πρωτοχρονιάτικη κρεμμύδα ή αλλιώς ασκινοκάρα έχει επικρατήσει από την αρχαιότητα ως σύμβολο αναγέννησης και υγείας. Η αντίληψη αυτή οφείλεται στην πολύ μεγάλη ζωτικότητα του βολβού της, που μπορεί να διατηρηθεί και να βλαστήσει ακόμα και έξω από το χώμα πάνω από ένα χρόνο. Στις μέρες μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τοποθετείται μια κρεμμύδα έξω από το σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το έθιμο προβλέπει, ο πατέρας ή η μητέρα της οικογένειας να χτυπά ελαφρά με την κρεμμύδα τα κεφάλια των παιδιών για να ξυπνήσουν και να πάνε στην Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου.Στην συνέχεια η κρεμμύδα, κρεμιέται σε κάποιο σημείο του σπιτιού για να φέρει υγεία και τύχη στην οικογένεια.
Το φλουρί της βασιλόπιτας:
Η βασιλόπιτα είναι το κατεξοχήν ελληνικό Πρωτοχρονιάτικο έθιμο, ένα από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν.Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν στους θεούς. Τέτοια γιορτή ήταν τα Κρόνια  (γιορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου), στα οποία έφτιαχναν γλυκά και πίτες, όπου έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι, ήταν ο τυχερός. Η σημερινή βασιλόπιτα προέρχεται από την ιστορία του Αγίου Βασιλείου τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας. Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη του. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα την πρώτη μέρα του χρόνου, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου. Η βασιλόπιτα είναι η οικογενειακή δύναμη και η προστασία του σπιτιού, και ο σταυρός που κάνουμε πάνω στην πίτα συμβολίζει την προστασία του Θεού.Είναι πάντα στρογγυλή και κρύβει μέσα της ένα φλουρί, κατά παράδοση ασημένιο ή χρυσό. Το φλουρί συμβολίζει την τύχη και μια καλή χρονιά για εκείνον που θα το κερδίσει.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...