Home » , , , » «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» - Τιμάμε την Τρίτη Ηλικία μέσω της Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου

«Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» - Τιμάμε την Τρίτη Ηλικία μέσω της Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016 | 9:00:00 π.μ.

Στις 12.12.1978 ο αείμνηστος Προέδρος  της ΚΜΜ  Δ. Θεοφιλάτος  επισημαίνοντας ως παράλειψη το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε μια ημέρα αφιερωμένη στους απομάχους της ζωής, εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου -ΚΜΜ  να τιμάται κάθε χρόνο  η Τρίτη Ηλικία την 1η Οκτωβρίου.

Μετά από πολυετή αγώνα και εξασφαλίζοντας την υποστήριξη κληρικών, ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, δημοτικών συμβούλων, νομικών, ξένων πρεσβειών, εκπροσώπων φορέων, σημαινόντων προσωπικοτήτων και πολιτικών από όλες τις παρατάξεις, η ΚΜΜ κατόρθωσε να καθιερωθεί και επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία η 1η Οκτωβρίου κάθε χρόνου ως ημέρα τιμής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας με τον Νόμο 1931/1991. 

     
Σήμερα η 1η Οκτωβρίου έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ ως «Διεθνής Ημέρα Τρίτης Ηλικίας».Την ίδια ημέρα, η ΚΜΜ επιβραβεύει άτομα και φορείς που διακρίνονται για την ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά και δράση τους, προκειμένου να τους αναγνωρίσει ηθικά, αλλά και να ενισχύσει τα αισθήματα φιλανθρωπίας.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται   από 201 λεπτά στις ηλικίες 65‐74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.  
Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί. 
Η βασική προσπάθεια για τον ηλικιωμένο θα πρέπει να είναι η διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής του, η εξασφάλιση της αυτονομίας και αυτάρκειάς του, όπως και η προστασία του σε περίπτωση ασθένειας. Αυτό συνεπάγεται ότι τα κράτη και οι φορείς θα πρέπει  να εργασθούν  για πολιτικές και προγράμματα που θα επιτρέψουν στους ηλικιωμένους  να ζήσουν σ’ ένα περιβάλλον που  ενισχύει  τις δυνατότητές τους, προάγει την ανεξαρτησία τους, ενώ  τους προσφέρει  στήριγμα και φροντίδα καθώς γηράσκουν.  
Εξίσου  σημαντικό είναι  να αναγνωρίζεται και να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια,  το κύρος, η σοφία και η παραγωγικότητα των ηλικιωμένων σε όλες τις κοινωνίες και ιδιαίτερα  ο ρόλος τους ως εθελοντών  και ατόμων  που προσφέρουν σε όλες τις ηλικίες. Αυτό, με τη σειρά του,σημαίνει την προώθηση μια πιο θετικής εικόνας της γήρανσης.  
Μια ισχυρή τρίτη ηλικία που θα  έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει σημαντικά στην αναπτυξιακή διαδικασία και στο έργο της οικοδόμησης πιο παραγωγικών, ειρηνικών και αειφόρων κοινωνιών θα είναι προς συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Δείτε εδώ για τη  Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...