Home » , , , » Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ή Μεγαλομάρτυς- Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα

Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ή Μεγαλομάρτυς- Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 | 10:29:00 π.μ.

Σήμερα  25 Νοεμβρίου Εορτάζει Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ή Μεγαλομάρτυς


 Ή Αγία Αικατερίνη αποτελεί κόσμημα στο χορό των μαρτύρων του 4ου αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν θυγατέρα ευγενών στην καταγωγή γονέων (του Βασιλίσκου Κώνστα). 
Ήταν ωραία στο σώμα, αλλά και στη χριστιανική ευσέβεια. Είχε έξοχη ευφυΐα και σε ηλικία 18 χρονών είχε σπουδάσει άριστα όλες τις ελληνικές επιστήμες, καθώς επίσης και τα δόγματα της χριστιανικής αλήθειας.
 Όταν, λοιπόν, επί αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Μαξεντίου οι χριστιανοί διώκονταν σκληρά, ή νεαρή Αικατερίνη δε δίστασε να παρουσιαστεί και να ομολογήσει Θεό το Σωτήρα Χριστό, ο έπαρχος πληροφορήθηκε ότι ή Αικατερίνη ήταν πολυμαθέστατη και φιλόσοφος, και προσπάθησε να την αποσπάσει από τη χριστιανική θρησκεία, φέρνοντας σε δημόσια συζήτηση μαζί της τους πιο σπουδαίους φιλοσόφους της Αλεξάνδρειας. 
Αλλά ή μόρφωση της Αικατερίνης, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ήταν τόσο μεγάλη, ώστε τους ''αντιλέγοντας έλέγχειν'' (ΠρόςΤίτον, α' 9.) 
Ωστε, δηλαδή, ''να αποστομώνει εκείνους πού αντιλέγουν στην ορθή διδασκαλία''. Και μάλιστα, πολλούς απ' αυτούς έκανε χριστιανούς. 

Μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο, ο έπαρχος αφού σκληρά τη βασάνισε, τελικά την αποκεφάλισε. Αργότερα, στο όρος Σινά ο Ιουστινιανός έκτισε στη χάρη της μοναστήρι, πού σώζεται μέχρι σήμερα. 
(source ©: www.eortologio.gr)


Ο Βυζαντινός Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα


Ο Βυζαντινός Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης αποτελεί κτίσμα του 11ου αιώνα της εποχής των Κομνηνών. Ενδεικτικός είναι ο υπερυψωμένος τρούλος του σταυροειδούς Καθολικού του Ιερού Ναού. Αρχικά ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης τιμόταν στο όνομα των Αγίων Θεοδώρων. Για αυτό το λόγο στο τέμπλο, η τρίτη ασημένια εικόνα αριστερά είναι αφιερωμένη στους δύο στρατιωτικούς Αγίους.
Η πρώτη ναοδομία έγινε πάνω στα ερείπια Ιερού της Αρτέμιδος. Μπροστά από το Ναό της Αρτέμιδος λειτούργησαν αργότερα ρωμαϊκά λουτρά, κτίσμα που προσφέρθηκε ως δώρο του Αυτοκράτορα Αδριανού στην περιώνυμη πόλη της Αθήνας, εκτός από τη γειτονική μεγαλόπρεπη Πύλη του Αδριανού, την Αδριάνειο Βιβλιοθήκη στο Μοναστηράκι και το Αδριάνειο Υδραγωγείο (Δεξαμενή – Κολωνάκι).
Λείψανα του αρχαίου παρελθόντος σώζονται μέχρι σήμερα μέσα στην Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, όπως η μαρμάρινη Αγία Τράπεζα, που είναι στηριγμένη σε ανεπίγραφη λίθινη κολώνα της κλασικής περιόδου.
Αργότερα η Εκκλησία έγινε Μετόχι της Αυτοκρατορικής Μονής του Ιουστινιανού του Όρους Σινά και μετονομάσθηκε σε Αγία Αικατερίνη. Όμως στα 1900 οι περίοικοι του Ιερού Ναού έδιωξαν τους Μοναχούς και τον ανακήρυξαν σε ενοριακό Ναό για τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της Πλάκας. Ενώ όμως οι Σιναϊτες Μοναχοί έφυγαν διωγμένοι, οι γέρικοι φοίνικες, σύμβολο μαρτυρίου και αιωνιότητας της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης, έμειναν για να θυμίζουν την Ιερά Μονή του Σινά. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης Πλάκας είναι τρισυπόστατος και τιμάται το μεν δεξιό κλίτος στο όνομα του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου), το δε δεξιό κλίτος στο όνομα της Αγίας Σοφίας (17 Σεπτεμβρίου).
Τα ιερά λείψανα που ευλαβείται η Εκκλησία είναι από τα βάθη της Μικράς Ασίας, που μεταφέρθηκαν εκεί μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Νεομάρτυρα Πολύδωρου, καθώς επίσης του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου και του Αγίου Τρύφωνα. 
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης Πλάκας έγινε το επίκεντρο της εκκλησιαστικής κατηχητικής δράσης στις αρχές του αιώνα μας. Λαμπροί εφημέριοι υπηρέτησαν την ενορία με ζήλο και αυταπάρνηση. Αναφέρουμε τον πρεσβύτερο π. Μάρκο Τσακτάνη (1884-1924), ιδρυτή του Πρώτου Κατηχητικού Σχολείου και τον Αρχιμανδρίτη Στέφανο Ματακούλια, μετέπειτα Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Το πέρασμα επίσης του αείμνηστου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα ως Διακόνου του Ιερού Ναού άφησε εποχή.
Ο Ιερός Ναός, εκτός από τις τοιχογραφίες της Βυζαντινής περιόδου, περιλαμβάνει μερικά σπουδαία παραδοσιακά δείγματα φορητών εικόνων,  έργα του αγιογράφου Δημήτριου Καφή, μαθητή του Πελεκάση, που ακολούθησε ένα ιδίωμα νεοεπτανησιακής τεχνοτροπίας. Μεταξύ αυτών είναι:
Α) ο Ιωάννης Πρόδρομος (Κρητικής Σχολής 15ου αιώνα)
Β) η εφέστιος εικόνα του Ιερού Ναού της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, στο δεξιό μαρμάρινο εικονοστάσιο (Λαϊκής Τεχνοτροπίας 17ου αιώνα)
Γ) η Ένθρονος Θεοτόκος, στο αριστερό μαρμάρινο εικονοστάσιο. Τα μαρμάρινα εικονοστάσια κατασκευάστηκαν επί προϊσταμενίας Ανθίμου Χαρίση το 1943 και Επιτρόπων κ. Πατεράκη και Ευθ. Ζολώτα, πατέρα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ξενοφώντα Ζολώτα.
Δ) η Ένθρονος Αγία Αικατερίνη στο αριστερό ξύλινο προσκυνητάριο αποτελεί έξοχο δείγμα λαϊκής τέχνης της Τουρκοκρατίας.
Ε) ο Άγιος Σπυρίδων Επτανησιακής Σχολής (18ος αιώνας)
Οι έξι εικόνες του τέμπλου δεν αποτελούν αυθεντικά δείγματα βυζαντινής ή αναγεννησιακής τέχνης, αλλά είναι αντίγραφα αυτών. Είναι όμως καλυμμένες με ωραιότατα χιτώνια (ασημένια πουκάμισα), έργα των καλύτερων οίκων αργυροχοΐας της πόλεως των Αθηνών, που κατασκευάστηκαν το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, όπως του Νικητόπουλου. 

Πηγή υλικού
Μαρτυρικός Βίος Αγίας Αικατερίνης, Γεώργιου Ιουλ. Μουστάκη, Θεολόγου – Κοινωνιολόγου, Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης Πλάκας, Αθήνα 1990
http://www.romiosini.org.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...