Home » , , » Αλκοόλ και παιδιά, δεν συμβαδίζουν.Πως να ενημερώσω το παιδί μου;

Αλκοόλ και παιδιά, δεν συμβαδίζουν.Πως να ενημερώσω το παιδί μου;

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016 | 9:00:00 π.μ.


Τα τελευταία χρόνια, πολλά είναι τα κράτη που έχουν απαγορεύσει τη διάθεση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους κάτω των 15 ετών με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών από μικρές ηλικίες.
Επειδή η χρήση αλκοόλ έχει ταυτιστεί σαν δραστηριότητα με την ενήλικη ζωή. Ως εκ τούτου, πολλοί έφηβοι που αμφιταλαντεύονται μεταξύ ενήλικης και παιδικής ζωής κάνουν χρήση αλκοόλ προκειμένου να θεωρηθούν από τους υπόλοιπους ως ενήλικες.


Στην χώρα μας δυστυχώς πολλοί είναι οι γονείς που επιτρέπουν ακόμη και στα μικρά παιδιά τους να δοκιμάσουν κάποιο ποτό, απλώς για να τους «φύγει η ιδέα» χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες.

Διεθνείς οργανισμοί υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που έχει ακόμη και η πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ σε μικρές ηλικίες. Βάση αυτών, οι γονείς δεν θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να πίνουν οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό μέχρι τα 15 τους χρόνια.
Η κατανάλωση αλκοόλ από παιδιά προκαλεί σε αυτά σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης αλλά και συμπεριφοράς. Ακόμη και τα έμβρυα επηρεάζονται με το εάν η μητέρα πίνει, και από την γέννηση τους είναι εμφανή τα προβλήματα.

Το αλκοόλ προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα, υπερκινητικότητα ή ακόμη και κατάθλιψη. Στα παιδιά δεν πρέπει να δίνεται σε καμία περίπτωση, έστω και για δοκιμή οινοπνευματώδες ποτό.

Η ποσότητα που προκαλεί τουλάχιστον μέθη και σοβαρή δηλητηρίαση είναι πολύ μικρή. Μπορεί η δόση να είναι ελάχιστη, όμως το παιδί νιώθει πως το αλκοόλ είναι κάτι εντελώς άκακο, σαν κάτι συνηθισμένο στη διατροφή του!

Είναι σημαντικό να προσέχουμε που αφήνουμε το ποτό μας, ιδιαίτερα τα ποτά που μπορεί να μοιάζουν με νερό (ρακί, βότκα, τζιν…). Ένα παιδί μπορεί να πάθει δηλητηρίαση ακόμη και με μιά γουλιά απο αυτά τα ποτά.

Φυσικά το ποτό παραμένει επικίνδυνο και μετά το πέρας των 15 χρόνων και γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει από μικρά να ενημερώνονται για τις συνέπειες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κατανάλωση που γίνεται από τους ίδιους τους γονείς αφού σε κάθε τομέα αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους.

Πάνω από 200.000 παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη βία από έναν πατέρα ή μια μητέρα αλκοολική.

17% των νέων αγοριών καταναλώνουν αλκοόλ τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ενώ το ποσοστό στα κορίτσια φτάνει το 9%.

Πως να ενημερώσω το παιδί μου;


Σε αυτή την κομβική στιγμή στη ζωή του ανθρώπου, την εφηβεία, οι γονείς οφείλουν να κάνουν μια ουσιαστική συζήτηση με τα παιδιά τους γύρω από το αλκοόλ. Προσοχή όμως, είναι σημαντικό να γίνει συζήτηση και όχι κατήχηση των παιδιών. Με την συζήτηση δίνεται η ευκαιρία στο γονιό να «γνωρίσει» το παιδί του, να αντιληφθεί τις αντοχές και τις αντιστάσεις του και συνάμα και τις επιρροές που δέχεται. Ταυτόχρονα του δίνεται η ευκαιρία να «ακουστούν» ουσιαστικά οι συμβουλές του.

Μια κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος μια τέτοια κουβέντα είναι όταν παρακολουθεί το παιδί τηλεόραση και βλέπει μια διαφήμιση, στην οποία αυτός που πίνει αλκοόλ δείχνει λαμπερός, ευτυχισμένος και αποδεκτός από τους φίλους του.

Σε πρώτο επίπεδο οι γονείς θα ακούσουν τις απόψεις των παιδιών τους για το αλκοόλ. Τι γνωρίζουν, τι πιστεύουν, τι θεωρούν «μύθους» σχετικά με την χρήση αλκοόλ. Μην βιαστείτε να καταρρίψετε αυτά που θα ακούσετε από τα παιδιά σας. Πριν κάνετε οποιαδήποτε κουβέντα με το παιδί συμβουλευτείτε έναν γιατρό και στη συνέχεια στην κουβέντα που θα κάνετε μιλήστε στο παιδί με δεδομένα και όχι μόνο με την ανησυχία σας.

Στη συνέχεια εξηγήστε του τις αρνητικές συνέπειες από την χρήση αλκοόλ. Κάντε σαφές ότι η χρήση επηρεάζει την συναισθηματική του κατάσταση και κατά συνέπεια την αυτοεικόνα του, τον αυτοσεβασμό του και τις αντιστάσεις του. Κατά συνέπεια η χρήση αλκοόλ και το πώς αυτό επιδρά στον οργανισμό του παιδιού μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Μια σημαντική παράμετρος είναι η πιθανή πίεση που θα δεχθούν τα παιδιά από τους συνομηλίκους τους για την χρήση αλκοόλ. Οι φίλοι των παιδιών είναι –ιδίως στην περίοδο της εφηβείας- το ίδιο «σημαντικοί» όπως οι γονείς. Δεν θα ήταν φρόνιμο να υποτιμήσετε τους φίλους των παιδιών αλλά αντίθετα να επικεντρωθείτε στα δικά του θετικά γνωρίσματα. Τονώστε τα δικά του θετικά σημεία και εκφράστε τις δικές σας προσδοκίες για το παιδί σε σχέση με την χρήση αλκοόλ. Είναι σίγουρο ότι επηρεάζεται πιο πολύ το παιδί σας από ό,τι πιστεύετε.

Σε όλες τις περιπτώσεις ξεκαθαρίστε ότι η χρήση αλκοόλ για άτομα κάτω των 18 ετών είναι παράνομη. Επίσης, σε ήρεμο και χαλαρό κλίμα κάντε ξακάθαρα τα όρια και τους κανόνες της οικογένειας σας.

Θυμηθείτε ότι αυτή την σημαντική κουβέντα δεν είναι ανάγκη να την κάνετε μια φορά. Καθοδηγηθείτε από τις ανάγκες του παιδιού σας για κουβέντα και περάστε όμορφα τα μηνύματα σας.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να καλέσετε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 (http://www.hamogelo.gr/7-1/754/Ethnikh-thlefonikh-grammh-gia-ta-poidia-SOS-1056) για να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και τους προβληματισμούς σας με κάποιον ψυχολόγο.

http://www.paidorama.com
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...