Home » , , , , , , » Eνημέρωση σχετικά με τη δημιουργία του Βασικού Πράσινου Σημείου στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου!

Eνημέρωση σχετικά με τη δημιουργία του Βασικού Πράσινου Σημείου στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου!

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017 | 3:09:00 μ.μ.

Για την πλήρη ενημέρωση των συμπολιτών μας σχετικά με τη δημιουργία του Βασικού Πράσινου Σημείου στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου παραθέτουμε μια συνοπτική παρουσίαση με τη μέθοδο των ερωτήσεων – απαντήσεων ώστε να γίνει πλήρως κατανοητή η διαδικασία αυτή.
 • Τι είναι το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και τι περιλαμβάνει.
Είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αποβλήτων για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου σύμφωνα με τους στόχους της νομοθεσίας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σύμφωνα με τις αρχές πρόληψης – επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης. (Υποχρεωτικό για όλους τους Δήμους της χώρας).
Περιλαμβάνει τα τοπικά έργα υποδομής και τις δράσεις που απαιτούνται για:
 • Μείωση αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή και κατά συνέπεια μείωση του κόστους για τον Δήμο.
 • Αύξηση των ποσοστών διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης για να επιτευχθεί ο στόχος του 50% το 2020.
 • Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Τι είναι το Κεντρικό Πράσινο Σημείο
Είναι ένας χώρος όπου θα συλλέγονται χωριστά πλαστικά υλικά, μεταλλικά αντικείμενα, λαμπτήρες, μπαταρίες, χαρτί, βιβλία, CD, παιχνίδια κλπ. σε χωριστούς κλειστούς κάδους. Επίσης θα δημιουργηθούν χώροι εκπαίδευσης – ενημέρωσης πολιτών και μαθητών.
 • Ποιοι θα πηγαίνουν εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά;
– Οι πολίτες μόνοι τους ή ο Δήμος.
– Επίσης θα μπορούν να φέρνουν οι Δήμοι Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης πρασινοκλαδέματα τα οποία θα τεμαχίζονται και θα απομακρύνονται την ίδια ημέρα.
 • Τι είναι τα μικρά περιφερειακά Πράσινα Σημεία;
Είναι μικροί ΚΛΕΙΣΤΟΙ χώροι 20-30 τ.μ εντός της πόλης όπου θα γίνεται συλλογή των ανακυκλώσιμων. π.χ τα σπιτάκια της ανακύκλωσης που λειτουργούν ήδη είναι μικρά Πράσινα Σημεία.
 • Οι μπλε κάδοι και τα υπόλοιπα συστήματα ανακύκλωσης θα καταργηθούν;
ΟΧΙ – θα λειτουργούν όπως προβλέπεται ανεξάρτητα.
 • Θα υπάρχει όχληση του περιβάλλοντος;
ΟΧΙ – απεναντίας τα οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ μεγάλα.
 • Τι προβλέπεται για τη σωστή λειτουργία του χώρου;
Περίφραξη, φύλαξη, δενδροφύτευση και όλα τα αναγκαία έργα προστασίας του περιβάλλοντος.
 • Ποιος επιβαρύνεται το κόστος κατασκευής και λειτουργίας;
Η Περιφέρεια Αττικής και ο Σύνδεσμος των Δήμων.
 • Ποιο το όφελος για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου;
Πέραν των περιβαλλοντικών – λειτουργικών ωφελειών, εκτιμάται οικονομικό όφελος περίπου 80.000 €/έτος με εκτιμώμενο τέλος εισόδου 10 €/tn.
Λεπτομερής ανάλυση για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων περιλαμβάνεται στη μελέτη που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου και τις Τοπικές Κοινότητες.
 • Γιατί πρέπει να συμμετέχουν και οι άλλοι Δήμοι;
– Η χρηματοδότηση γίνεται από τον Σύνδεσμο των Δήμων και θα πρέπει να δημιουργηθεί Διαδημοτική συνεργασία, διαφορετικά θα έπρεπε ο Δήμος να το κατασκευάσει και λειτουργήσει μόνος του (πολύ μεγάλο κόστος, έλλειψη τεχνογνωσίας).
Πρόσθετα δε, για να είναι αποδοτική η λειτουργία μιας μονάδας για τα πρασινοκλαδέματα απαιτείται μία ελάχιστη ποσότητα η οποία δεν καλύπτεται μόνο από τις ποσότητες του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου από τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.
eprasino

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ

Στο Δ.Σ συζητήθηκε η Προγραμματική Σύμβαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής και του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για την υλοποίηση του έργου Βασικό Πράσινο Σημείο

Ο Δήμαρχος εισηγούμενος επισήμανε τα εξής σημεία, τα οποία προβλέπονταν και στο σχέδιο σύμβασης που υπέβαλλε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος:

1. Ο χώρος θα λειτουργήσει μόνο αφού ληφθούν όλες οι απαραίτητες άδειες με ευθύνη και κόστος του Συνδέσμου.

2. Η συνεργασία με τους Δήμους Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης αφορά τα πρασινοκλαδέματα.

3. Η ύπαρξη αντισταθμιστικών οφελών για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου τόσο από τον Σύνδεσμο όσο και από τους Δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου (σελίδα 9 της Προγραμματικής Σύμβασης με επαναδιατύπωση από τον Δήμαρχο).

4. Η υλοποίηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την άριστη λειτουργία του Πράσινου Σημείου.

5. Η λειτουργία του Πράσινου Σημείου καθορίζεται μόνο από αντιπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.

Αυτά είναι τα σημεία που τόνισε ο Δήμαρχος και αποτελούν απάντηση σε όσους επιχειρούν να εμφανίσουν μέσω του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες ότι αυτά δήθεν αποφασίστηκαν κατόπιν πιέσεώς τους. Τα σημεία αυτά άλλωστε προβλέπονταν και στο σχέδιο διαχείρισης που είχε ψηφιστεί από τα Τοπικά Συμβούλια και το Δημοτικό Συμβούλιο πριν ένα χρόνο περίπου και υπήρχαν και στην προγραμματική σύμβαση και στην εισήγηση του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου.

Η Δημοτική Αρχή ξεκάθαρα διατύπωσε τη θέση της επί του κειμένου που απέστειλε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος για έγκριση.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ
 
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...