Home » , » Νέα 24ωρη απεργία σε Μετρό-ΗΣΑΠ-Τραμ την Παρασκευή 03/03

Νέα 24ωρη απεργία σε Μετρό-ΗΣΑΠ-Τραμ την Παρασκευή 03/03

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017 | 12:00:00 μ.μ.

Χωρίς Μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα μείνει αύριο  Παρασκευή 03/03 η πρωτεύουσα λόγω της νέας 24ωρης απεργίας των εργαζομένων σε αυτά, οι οποίοι αντιδρούν στη νομοθετική ρύθμιση με την οποία εκχωρείται στον ΟΑΣΑ η εμπορική εκμετάλλευση σταθμών και χώρων της ΣΤΑ.ΣΥ.
«Μοναδικό αίτημά μας είναι να μην προχωρήσει, εδώ και τώρα, η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, μειώνοντας τα έσοδα της Εταιρείας, απαξιώνοντάς την και ανοίγοντας το δρόμο για να πωληθεί σε ιδιώτες», υποστηρίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.
«Η ρύθμιση αποτελεί τον "δούρειο ίππο" για να διευκολύνει τα σχέδια των δανειστών ώστε να ιδιωτικοποιηθεί, ευκολότερα, η ΣΤΑ.ΣΥ. Όμως, αυτά τα "κρυφά" σχέδια δε θα περάσουν! Οι αστικές συγκοινωνίες θα παραμείνουν δημόσιες, παρέχοντας κοινωνικό έργο με όσο το δυνατόν δικαιότερη και φθηνότερη τιμολογιακή πολιτική!», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

 Στο μεταξύ  «Πλήρως αδικαιολόγητες» χαρακτηρίζουν το υπουργείο Μεταφορών και η ΣΤΑΣΥ τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο τραμ που ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό της Αθήνας.

«Δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ενημερωτικό σημείωμά τους το υπουργείο Μεταφορών και η ΣΤΑΣΥ, ενώ παράλληλα αναρωτιούνται «ποιους πραγματικούς σκοπούς εξυπηρετούν οι τυφλές απεργίες των συνδικαλιστών της εταιρείας».

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν, η ρύθμιση στην οποία αντιτίθενται όψιμα τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ παρέχει τη δυνατότητα στην εταιρεία Αττικό Μετρό, ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων του μετρό, να μπορεί να συνάπτει και η ίδια εμπορικές συμβάσεις όχι μόνο με τη ΣΤΑΣΥ, αλλά και με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) για την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Μέχρι σήμερα η Αττικό Μετρό είχε τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες μόνο με τη ΣΤΑΣΥ. Ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια η εκμετάλλευση των υποδομών του μετρό γινόταν «εν λευκώ» μόνο από τη ΣΤΑΣΥ με πενιχρά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το 2016 τα έσοδα ήταν περίπου 1,018 εκατ. ευρώ από την ενοικίαση του σταθμού Συντάγματος και 455.100 ευρώ από τις διαφημίσεις σε όλους τους σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ.

«Αυτά και όλα τα υπόλοιπα μεγέθη δείχνουν ότι η εκμετάλλευση αυτής της δημόσιας περιουσίας δεν αποδίδει αυτά που όφειλε να αποδώσει κατ' ελάχιστο. Είναι βέβαιο ότι η μη αξιοποίηση της περιουσίας της Αττικό Μετρό και η μη κάλυψη της πληρωμής των τόκων, που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο, θα εγείρει στο άμεσο μέλλον άλλα σοβαρά ζητήματα για το Δημόσιο, τους πολίτες και τους εργαζομένους στις εταιρείες λειτουργίας» τονίζεται στο σημείωμα του υπουργείου Μεταφορών.

Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου αναρωτιούνται γιατί ανησυχούν οι εργαζόμενοι από τη σύναψη συμβάσεων της Αττικό Μετρό με τη μητρική εταιρεία της ΣΤΑΣΥ, που είναι ο ΟΑΣΑ.

Επιπλέον, τονίζουν ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών των μέσων μεταφοράς», υπογραμμίζοντας πως το κεντρικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι να μη συνεχιστούν οι κακές πρακτικές στον χώρο των αστικών μεταφορών και οι εταιρείες των μέσων μαζικής μεταφοράς να μπορέσουν να παρέχουν ποιοτικότερο μεταφορικό έργο στους πολίτες.

«Από όλα τα παραπάνω», τονίζεται στο σημείωμα του υπουργείου, «αναζητούνται ακόμα οι πραγματικοί στόχοι της απεργίας, δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα υπογράφηκε και η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και επομένως οι κινητοποιήσεις δεν μπορούν να εκληφθούν ως πίεση για συνδικαλιστικά θέματα».
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...