Home » , » Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, έργο του 2ου μ. Χ., αιώνα,

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, έργο του 2ου μ. Χ., αιώνα,

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017 | 3:35:00 π.μ.

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, αριστούργημα τέχνης στην καρδιά της Αττικής έργο του 2ου μ. Χ., αιώνα, έργο πού χρηματοδότησε ο Ηρώδης ο Αττικός και αναστηλώθηκε τα έτη 1952-1953 με μάρμαρα από το Διόνυσο και από το 1957 χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Χρηματοδότης, λοιπόν , του έργου ο Ηρώδης ο  Αττικού,(Μαραθώνας 101 μ. Χ.-Μαραθώνας 177μ. Χ.), γιός του Ρωμαίου πολίτη- επί της βασιλείας Κλαύδιου-,Ηρώδη Μαραθώνιου  και της πλούσιας Αθηναίας Βιβουλίας Αλκίας Αγριππίνας. Ο πατέρας του ισχυριζόταν ότι καταγόταν από το γένος του Μιλτιάδη και του Κίμωνα και λέγεται πως βρήκε σε ένα πηγάδι του πατρικού του σπιτιού μεγάλο θησαυρό τον οποίο και δήλωσε στον Αυτοκράτορα Νέρβα που του επέτρεψε να τον κρατήσει και έτσι ο Ηρώδης ο Μαραθωνίου έγινε ο πλουσιότερος άνδρας του Ανατολικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .Κατόπιν έγινε ύπατος και συγκλητικός και άφησε την τεράστια περιουσία του στον γιό του Ηρώδη τον Αττικό.

Ηρώδης ο Αττικού. Ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της αρχαιότητας, ο οποίος επένδυσε μέρος της κληρονομιάς του σε φιλανθρωπίες, ανέγερση οικοδομημάτων καθώς και στην προστασία των Τεχνών.

Οικοδομήματά του που τον κατέστησαν διάσημο, στην Κόρινθο, στην Ολυμπία(Υδραγωγείο), στους Δελφούς, στην γενέτειρά του Μαραθώνα , το Παναθηναϊκό Στάδιο Αττικής, κ. ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυτελής βίλλα του Ηρώδη στον Μαραθώνα βρίσκονταν  στην περιοχή που από τον Μεσαίωνα ονομάζεται <Μάντρα της Γριάς> και ευρήματα από την βίλλα, προτομές αυτοκρατόρων, ένα μαρμάρινο γλυπτό και η αψίδα που σκέπαζε την είσοδο και γράφει επάνω τα ονόματα του Ηρώδη και της γυναίκας του Ρήγιλλας εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα.

Αριστοκράτης με στενές σχέσεις με την αυτοκρατορική αυλή, ο Ηρώδης διατηρούσε στενή φιλία με τον αυτοκράτορα Αδριανό, επί βασιλείας του οποίου έλαβε το ανώτατο αξίωμα του Υπάτου Στρατηγού(Το μέγιστο πολιτικό αξίωμα στο οποίο μπορούσε να ανέλθει Ρωμαίος συγκλητικός), το 143 μ. Χ .και όταν ο Αδριανός επισκεπτόταν την Αθήνα τον φιλοξενούσε στην βίλλα του στον Μαραθώνα.

Δεινός ρήτορας και σοφιστής συνέγραψε πλήθος συγγραμμάτων –στην Ελληνική γλώσσα, απόδειξη της Ελληνικής του συνείδησης-, από τα οποία δεν διασώθηκε κανένα.

Το οικοδόμημα του Ωδείου το γνωστό μας Ηρώδειο το προσέφερε στην Αθήνα προς τιμήν της μνήμης της συζύγου του Ρήγιλλας Ρωμαίας αριστοκράτισσας.
Ο Ηρώδης τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε στις επαύλεις που είχε κτίσει στην Κηφισιά και τον Μαραθώνα. Η επιθυμία του ήταν να ταφεί στη γενέτειρά του τον Μαραθώνα, αλλά οι Αθηναίοι που τον θαύμαζαν πολύ και τον πένθησαν εξ ίσου πολύ, πήραν τη σωρό του από την έπαυλη του Μαραθώνα όπου και απεβίωσε ο Ηρώδης το 177 μ. Χ., και τη μετέφεραν στην Αθήνα για να τον θάψουν στην περιοχή του Παναθηναϊκού Σταδίου.
« ΑΤΤΙΚΟΥ ΗΡΩΔΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΥ ΤΑΔΕ ΠΑΝΤΑ ΚΕΙΤΑΙ ΤΩΔΕ ΤΑΦΩ ΠΑΝΤΟΘΕΝ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ», το επίγραμμα που χαράχτηκε στον τάφο του… Ηρώδης ο Αττικού, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, 19 αιώνες παρουσίας στο Πάνθεον της Αθανασίας…

Βασικές Πηγές: Εγκ. Λεξικό Δομή, τ. 9., Βιογραφικό Λεξικό Παγουλάτου, el. Wikipedia. Org

Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος- Ερευνήτρια

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...