Home » , , , , » Έξαιρετική συναυλία από το Μουσικό Σύνολο ΑΝΟΙΞΗ με το έργο «Πνευματικό εμβατήριο» (φωτο - video)

Έξαιρετική συναυλία από το Μουσικό Σύνολο ΑΝΟΙΞΗ με το έργο «Πνευματικό εμβατήριο» (φωτο - video)

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014 | 8:10:00 π.μ.

Το Μουσικό Σύνολο ΑΝΟΙΞΗ και το Piano Plus Festival, μας παρουσίασαν τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, μια εξαιρετική συναυλία με το έργο του Άγγελου Σικελιανού  «Πνευματικό εμβατήριο» σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη   υπό τη μουσική διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Τσουκνίδα.

Η συναυλία εδόθει με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υπό την αιγίδα του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου και είμαστε τυχεροί όσοι βρεθήκαμε εκεί και παρακολουθήσαμε μια τόσο ποιοτική προσπάθεια.
Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Παναγιώτης Τσουκνίδας, υποδιευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ταύρου, Δημιουργός και κοθοδηγητής του Μουσικού Συνόλου ΑΝΟΙΞΗ.
Την βράβευση των αριστούχων του 1ου Γυμνασίου Ταύρου καθώς και τη συναυλία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Δ. Σούτος, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Σάββας, οι καθηγητές και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ταύρου καθώς και πλήθος κόσμου.

Στη συναυλία συμμετείχαν : Στο πιάνο ο κ. Ανδρέας Ξενόπουλος, η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Ταύρου, η χορωδία της ΑΝΟΙΞΗΣ, το Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου-Ταύρου,μέλη της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, μέλη της Όπερας Νέων καθώς και πολλοί φίλοι, νέοι και νέες, που απαρτίζουν τη μικτή χορωδία και ορχήστρα.

Τo my mosxato ήταν εκεί και  σας παρουσιάζει πλούσιο φωτορεπορτάζ και video:
κ. Ξενόπουλος Ανδρέας - Αντιδήμαρχος Ταύρου  κ. Δ. Σούτος

κ. Παναγιώτης Τσουκνίδας- Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου


Λίγα λόγια για το έργο.

Το Πνευματικό Εμβατήριο δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος του περιοδικού «Ελεύθερα Γράμματα», στις 19.5.1945. 
Συνοδεύεται από σημείωμα του ποιητή  Άγγελου Σικελιανού , που λέει: 
«Είχα μόλις απαντήσει στην προχθεσινή συνέντευξη, όταν αυτή η ίδια μώγινε άξαφνα αφορμή για τη μετάβασή μου, πάνω στο ίδιο θέμα, στην ολοκληρωμένη μορφή του Ποιητικού Λόγου που δίνω παρακάτου».
Ο Θεοδωράκης συνέθεσε το Πνευματικό Εμβατήριο τον χειμώνα του '69, στην ορεινή Ζάτουνα της Αρκαδίας, όπου βρισκόταν σε εξορία από το δικτατορικό καθεστώς.
 Πολλά από τα έργα που συνέθεσε εκεί τα ονόμασε Αρκαδίες και το συγκεκριμένο έχει τον γενικό τίτλο Αρκαδία V. 
Στο ημερολόγιο του περιγράφει τις στιγμές της δημιουργίας του έργου, όταν σε κατ' οίκον περιορισμό, κάλεσε τους φρουρούς του να τον συντροφεύσουν:
Έξω χιονίζει. Είμαι μόνος. Οι φρουροί τουρτουρίζουν. Τους φωνάζω. Μέσα έχω ζεστασιά. Τους κερνώ τσικουδιά, καρύδια και σύκα. Βγάζουν τις χλαίνες. Κάθομαι στο πιάνο και συνθέτω. Γουρλώνουν τα μάτια.
 -Για ξαναπαίχτο... Το ξαναπαίρνω από την αρχή και προχωρώ. 
Κερνώ τσικουδιά. Το χιόνι σκέπασε τις καρυδιές. Σταματώ και γράφω στο χαρτί. Νυχτώνει. 
-Δεν θα πάμε στο καφενείο; ...Μπαίνουμε στο καφενείο.
 -Γιάννη, κερνώ όλον τον κόσμο. 
-Τί έπαθες; Παντρεύεις κανένα; μου λέει ο Χρόνης 
-Πάντρεψα τη μουσική μου με τον Σικελιανό.
 -Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο, λέει ο φρουρός! 
κ. Ξενόπουλος Ανδρέας - Έλενα ΣανιδάShare this article :

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...