Home » , , » Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής Ηλείας(φωτο-video)

Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής Ηλείας(φωτο-video)

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 | 7:45:00 μ.μ.

Ανατολικά από το χωριό Λαμπέτι, δυτικά του χωριού Λάνθι και βόρεια των χωριών Βαρβάσαινα και Κολύρι και σε υψόμετρο 334 μέτρων, βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Κρεμαστής.
Σε εντυπωσιάζει με τον όγκο της σαν να είναι κρεμασμένη στο βράχο. Πριν από 800 χρόνια κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τα βράδια σε μια τρύπα του βράχου ένα φως. Κρέμασαν με σχοινί κάποιον, ο οποίος βρήκε την εικόνα της Παναγίας αιωρούμενη.

Η μονή εορτάζει κατά την 23η Αυγούστου. Χιλιάδες προσκυνητές την παραμονή κατά τον Εσπερινό και κατά την ημέρα της εορτής, συρρέουν για να προσκυνήσουν την Θεομήτορα. Η μονή δέχεται χιλιάδες προσκυνητές και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Από τον εξώστη της εκκλησίας ο επισκέπτης θα δεί όλη την ομορφιά της γης της Ηλείας μέχρι το δάσος της Φολόης και την μεγαλοπρέπεια του Ερυμάνθου.

Ο επισκέπτης μπορεί να πάει στο μοναστήρι από το χωριό Λάνθι ή από το Λαμπέτι στα 8χλμ. Kαι στις δύο περιπτώσεις το τοπίο είναι πανέμορφο.

Σήμερα το μοναστήρι αποτελείται από 17 Μοναχές, με Ηγουμένη την Μοναχή Νυμφοδώρα Δρακοπούλου.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 26210-25303


ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
Σύμφωνα με την παράδοση, επί τουρκοκρατίας βοσκοί συνήθιζαν να βόσκουν τα ζωντανά τους στην πλαγιά της χαράδρας βορειοανατολικά της Μονής. Κάποιο βράδυ λοιπόν, είδαν στο βάθος του λόγγου φως.! Στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν πυγολαμπίδες και δεν έδωσαν σημασία. Όμως το φως εξακολουθούσε να υφίσταται και τα επόμενα βράδια και μάλιστα σταθερό, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει από πυγολαμπίδες μιας και αυτά τα έντομα κινούνται συνεχώς.
Το φως συνέχισε να υπάρχει και την ημέρα και έτσι οι βοσκοί αποφάσισαν να ερευνήσουν την περιοχή για να μάθουν την προέλευση του παράξενου φωτός. Καθώς ξεκίνησαν την έρευνα είδαν ότι πίσω από την πυκνή βλάστηση και τα πανύψηλα δέντρα, υπήρχε απότομος γκρεμός κοφτός σαν μαχαίρι που καθιστούσε την αναρρίχηση αδύνατη. Στον γκρεμό ήταν ένα σπήλαιο μέσα από το οποίο πήγαζε το φως. Για να το προσεγγίσουν αναγκάστηκαν να ΄΄κρεμάσουν΄΄ έναν βοσκό με σχοινί όπου και μπαίνοντας στο σπήλαιο αντίκρισε την Εικόνα της Παναγίας η οποία αιωρούνταν και φεγγοβολούσε το επίμαχο φως χωρίς καμιά προφανή πηγή.
Οι βοσκοί γεμάτοι δέος και σεβασμό πήραν την εικόνα και αποφάσισαν να οικοδομήσουν μια εκκλησία προς τιμή της Παναγίας στην κοιλάδα. Όμως τη νύχτα η εικόνα χάθηκε και βρέθηκε το άλλο πρωί να αιωρείται και να ακτινοβολεί το ίδιο φως στο σημείο που πρωτοανακαλύφθηκε.! Κατάλαβαν ότι η εκκλησία έπρεπε κατά επιθυμία της Παναγίας να κτιστεί σε εκείνη τη σπηλιά. Έτσι και έγινε και ονομάστηκε Παναγία Κρεμαστή εξ ‘ αιτίας του τρόπου που βρέθηκε αλλά και γιατί αν δεις από μακριά τη Μονή, είναι σα να κρέμεται από το βράχο.

Έτος ιδρύσεως της Μονής είναι το 1601 και πριν τη πτώση του ιερού σπηλαίου υπήρχε στην οροφή η επιγραφή : «ΈΡΓΟΝ Ο ΝΑΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΛΑΝΘΙ - ΑΧΆ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2 – ΕΚΤΙΣΕΝ Ο ΤΙΜΙΟΤΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ ΛΕΠΙΔΑΣ»

Κατά την περίοδο του 1821 η Μονή εξ’ αιτίας της τοποθεσίας της και της δομής της, ευνοούσε την λειτουργία κρυφού σχολείου. Εκεί τα Ελληνόπουλα των γύρω χωριών μάθαιναν τα πρώτα γράμματα και αποκτούσαν τη συνείδηση του Έλληνα.!
Έχουν καταγραφεί επίσης συναντήσεις των Ηλείων αρχηγών της Επανάστασης αλλά και του Γέρου του Μωριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.!
Από την ίδρυση της Μονής μέχρι το 1933 ήταν ανδρική. Μετά μετετράπει σε γυναικεία επί αρχιερατείας Αντωνίου Πολίτου.
Στις 29 Ιουλίου 1976 το ιερό σπήλαιο έπαθε κατολίσθηση. Τα πάντα καλύφθηκαν με χώμα εκτός από την εικόνα της Παναγίας, το ανθοδοχείο και το καντήλι που ήταν αναμμένο ακόμα. Αυτά ήταν ανέπαφα και γύρω παντού χώμα.!!
Υπάρχουν αρκετά θαύματα καταγεγραμμένα που καταλογίζονται στην Παναγία την Κρεμαστή. Αναφορές και μαρτυρίες για θεραπείες δαιμονισμένων, θαύματα τεκνογονίας, θεραπείες οφθαλμών και θεραπείες ανίατων νοσημάτων.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...