Home » , , , , » Τασσώ Γαΐλα: 2016 και Ελληνορωσική φιλία!

Τασσώ Γαΐλα: 2016 και Ελληνορωσική φιλία!

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 | 8:17:00 μ.μ.

Σοφία Παλαιολογίνα
2016 και ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΦΙΛΙΑ… 

Στα πλαίσια του εορτασμού των 1000 και… χρόνων Ελληνορωσικής φιλίας, σχέσεων και δεσμών μεταξύ των 2 Ορθοδόξων κρατών, Ελλάδας και Ρωσίας, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε θαυμάσια ημερίδα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών-Ακαδημίας 7-, ημερίδα που οργάνωσαν από κοινού ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας & Συνεργασίας και η Εθνική Εταιρία των Ελλήνων Λογοτεχνών και με θέμα: <ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ>. 

Στην ημερίδα που χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Λ. κ. Διονύσης Μαγγλιβέρας και συντόνιζε ο πρόεδρος του Ε.Σ.Φ.&Σ κ. Γιάννης Τζέν ομιλητές ήταν 4 εκλεκτοί των γραμμάτων.

κ. Γιώργος Λεονάρδος. Συγγραφέας, ο γνωστός σε όλους μας ιστορικών μυθιστορημάτων δημοφιλέστατος συγγραφέας, με μεγάλη αναγνωσιμότητα των βιβλίων του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θέμα που ανέπτυξε:<Σοφία Παλαιολογίνα από το Βυζάντιο στη Ρωσία>. Και όπως πάντα καθήλωσε το κοινό με την περιγραφική του δυνότητα όπως συμβαίνει και με την ανάγνωση των βιβλίων του.

κ. Ελένη Στεργιοπούλου. Καθηγήτρια. Πρόεδρος του τμήματος Ρωσικής Γλώσσας , Φιλολογίας και Σλαβικών σπουδών. Θέμα<Ελληνορωσικές Σχέσεις& η Ρωσική Διασπορά στην Ελλάδα>. Άριστη παρουσία από την dr.Ε. Στεργιοπούλου του θέματός της με πολλές άγνωστες πληροφορίες για τους Ρώσους της διασποράς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.

κ. Διονύσης Μουσμούτης. Δ/ντής περιοδ. <ΙΣΤΟΡΙΑ>. Θέμα του:<Ελληνορωσικές Λογοτεχνικές-Ιστορικές Προσεγγίσεις>. Και, από τον κ. Μουσμούτη, γνωστό συγγραφέα και ερευνητή δεν θα μπορούσε παρά να προκύψει ένα πλήρως ολοκληρωμένο κείμενο-ομιλία με εκτενή αναφορά στις λογοτεχνικές σχέσεις των 2 κρατών αλλά και στην ανάγκη μεγαλυτέρας προσέγγισης της Ρωσικής σύγχρονης λογοτεχνίας από το Ελληνικό κοινό και το αντίστροφο.

Χρυσάνθη Κακουλίδου
κ. Χρυσάνθη Κακουλίδου. Συγγραφέας-Μεταφράστρια. Θέμα: <Η Ρωσική Διανόηση & η Επανάσταση ’21 στην Ελλάδα>. Τι άλλο θα περίμενε κάποιος από την κ. Κακουλίδου μια από τις πιο αξιόλογες σύγχρονες Ελληνίδες διανοούμενες και ταυτόχρονα άριστη κάτοχο της Ρωσικής γλώσσας και πετυχημένη μεταφράστρια Ρώσων Λογοτεχνών από το να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με την ομιλία της και τις απαγγελίες της ποιημάτων του Πούσκιν για τον οποίο και έκανε εκτενή αναφορά για τη σχέση του με την Ελληνική Επανάσταση. Αξιόλογες και οι πληροφορίες της για την περίοδο της ζωής του Πούσκιν στο Κισινιόφ της Μολδαβίας όπου ο 22χρονος τότε ποιητής ήρθε σε επαφή με τους εκεί Έλληνες της διασποράς και έγινε ένθερμος οπαδός της Ελλ. Επανάστασης, καθώς και οι πληροφορίες της για το εκεί –στο Κισινιόφ-σπίτι-Μουσείο του Πούσκιν όπου υπάρχουν και οι σημαίες της Επανάστασης του Αλεξάνδρου Υψηλάντη.

Α. Πούσκιν
Ημερίδα με μεγάλη επιτυχία, ημερίδα με ομιλητές εκλεκτούς των Γραμμάτων μας αλλά και ακροατές στην πλειοψηφία τους ανθρώπους του Πνεύματος και των Τεχνών, γνώστες οι περισσότεροι των θεμάτων που ανέπτυξαν οι ομιλητές κ.κ. Γιώργος Λεονάρδος, Ελένη Στεργιοπούλου, Διονύσης Μουσμούτης και Χρυσάνθη Κακουλίδου ,4 πολυσχιδείς προσωπικότητες, που με τις επιστημονικές γνώσεις τους και ταλέντο στην ρητορική συνέβαλαν στην απόλυτη επιτυχία της ημερίδας.

Ελλάδα-Ρωσία και … αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια και συγγεκριμένα από το 988 μ. Χ., όταν έγινε ο εκχριστιανισμός των Ρώς. Ρώς- Ρώσοι και ο ηγεμόνας τους Βλαδίμηρος Α’ πρίγκηπας του Κιέβου καθιερώνει τον Χριστιανισμό σαν επίσημη θρησκεία του Κράτους του. Η συμφωνία του με τους Βυζαντινούς περιελάμβανε και τον γάμο του με την αδελφή του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασιλείου του Β’ την Άννα. Πολιτική συνθήκη Βυζαντίου και Ρώς, οι αιώνες κυλούν, μεσαίωνας και ακόμα ένας γάμος αυτός της Ζωής-Σοφίας Παλαιολογίνας, κόρης του Θωμά Παλαιολόγου του δουκάτου του Μυστρά με τον Ίβάν Γ’, τον Μέγα Ιβάν.
Ρωσικό σχολικό βιβλίο.
 Η Σοφία Παλαιολογίνα με την παρουσία της σφράγισε τη μεσαιωνική πολιτική και πολιτιστική Ιστορία της Ρωσίας και εγγονός της ήταν ο θρυλικός Ιβάν Δ’ ο Τρομερός που γνώριζε άπταιστα Ελληνικά και έγραφε και ποιήματα στην Ελληνική. Αιώνες μετά μια Ρωσίδα Μεγάλη Δούκισα, η Όλγα θα παντρευτεί τον βασιλιά Γεώργιο Α’ και θα γίνει η δημοφιλέστερη βασίλισσα που πέρασε από την Ελλάδα. Έλληνες που πλούτισαν στην Ρωσία-παράδειγμα Ι. Βαρβάκης-, που διακρίθηκαν σε διπλωματία και γράμματα- Ι. Καποδίστριας, -, Έλληνες του Πόντου που κατέφυγαν στην Ορθόδοξη Ρωσία λόγω των διώξεων από τους Τούρκους, αλλά και οι διώξεις Ελλήνων από τον Στάλιν, μεγάλοι φιλέλληνες διάσημοι Ρώσοι όπως ο μέγας κλασσικός ποιητής Αλεξάντερ Σερκέγεβιτς Πούσκιν(1799-1837), Εμφύλιος, 10ετία του Σαράντα και… και… και…

Ελληνορωσική Φιλία, Ελληνορωσικές Σχέσεις και ένα γεγονός που ανακοίνωσε στην ημερίδα ο συντονιστής της ο κ. Τζέναλλά ήδη η πλειοψηφία των ακροατών το γνώριζε. Και, αυτό είναι η απόφαση που υπέγραψε η Ρωσίδα Υπουργός Παιδείας Όλγα Βασίλιεβα στις 10 Νοεμβρίου 2016 με θέμα την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στα σχολεία της Ρωσίας σαν ξένη γλώσσα επιλογής. Με την ίδια απόφαση η Υπουργός ενέκρινε και τα σχετικά σχολικά εγχειρίδια. Τα ελληνικά θα διδάσκονται από τον Ιανουάριο του 2017 σε όλη την Ρωσική Επικράτεια και συγκεκριμένα στην Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου.

Οι Ρώσοι αγαπούν πολύ την Ελλάδα γιατί την θεωρούν κοιτίδα του Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας και ελπίζουν σύντομα η χώρα μας να βγεί από την σημερινή παρακμή της…

Ελλάδα- Ρωσία 1000 χρόνια φιλίας… 

Ρronews.gr/ φωτογραφία Σχολικού Εγχειριδίου:Γκρετσέσκαγια Ιζίκ=Ελληνική Γλώσσα.

Τασσώ Γαΐλα 
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια


 ΠΗΓΗ http://my-mosxato.blogspot.gr/

.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...