Home » , , , , , , » Στα σκαριά η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου - αντιπλημμυρικά σε Μοσχάτο, Καλλιθέα!

Στα σκαριά η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου - αντιπλημμυρικά σε Μοσχάτο, Καλλιθέα!

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016 | 5:57:00 μ.μ.

Στα σκαριά μπαίνει το αναπτυξιακό έργο Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου καθώς ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία, με τη δημοσίευση της διακήρυξης του Διαγωνισμού του έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου Υποέργο Ι», προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TED).

Το έργο, που εκτελεί η Περιφέρεια, έχει έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση ολόκληρης της Αττικής, δίνοντας έμφαση στο παράκτιο μέτωπό της, καθιστώντας το αναπόσπαστο μέρος και συνέχεια του αστικού της ιστού.
Ξεκινά η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

Άνοιξε ο δρόμος για την ανάπλαση του Φαληρικού 'Όρμου με την κατασκευή ενός αναπτυξιακού έργου, υπερτοπικής σημασίας, το οποίο εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής και θα λειτουργήσει ως σημαντικός πόλος έλξης για την πρωτεύουσα με το νέο προσανατολισμό που θα της προσδώσει η σύνδεση της με τη θάλασσα.

"Επίσης αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία σε βάρος των περίπου 160.000 κατοίκων των περιοχών του Μοσχάτου, του Ταύρου και της Καλλιθέας, οι οποίοι θα χαίρουν απόλυτης αντιπλημμυρικής προστασίας και επιτέλους θα "κοιμούνται ήσυχοι" χωρίς τον συνεχή φόβο της πλημμύρας εντός του απροσπέλαστου "τείχους" που δημιούργησε ο νέος παραλιακός δρόμος κατά μήκος των 750 μπαζομένων στρεμμάτων, από την περίοδο της δικατατορίας" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης.

Εκτιμά ότι οι εργασίες με τα "βαριά μηχανήματα" θα ξεκινήσουν την Άνοιξη, καθώς σήμερα δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο "Ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου υποέργο I", προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ, από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "υπερβαίνοντας όλα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα" προχωρά στη δημοπράτηση αυτού του σημαντικού έργου, διεξάγοντας τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό, βάση του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις έργων. Υπογραμμίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του έργου, το οποίο "θωρακίζει αντιπλημμυρικά την ευρύτερη περιοχή και εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα". Κάνει αναφορά στον "έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα" του έργου, σημειώνοντας ότι θα συμβάλλει στην "αναβάθμιση ολόκληρης της Αττικής" καθιστώντας το παράκτιο μέτωπο "αναπόσπαστο μέρος και συνέχεια του αστικού ιστού της".

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΠΑΤΤ ώς προς την δρομολόγηση των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου "από την 8η Αυγούστου που της παραχωρήθηκε η έκταση". Επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αδικίας που υπέστη η περιοχή με την εναπόθεση χιλιάδων τόννων αδρανών υλικών "μπάζα". Εκεί μεταφέρθηκαν όλα τα "νεοκλασικά της Αθήνας", όταν δόθηκαν αντιπαροχή και τα γκρέμισαν". Κάλυψαν μια έκταση 750 στρεμμάτων και στο ανάχωμα, που σε ορισμένα σημεία είναι υπερυψωμένο έως και πέντε μέτρα, κατασκευάστηκε ο δρόμος για να αποκλείσει παντελώς την πρόσβαση προς την θάλασσα αλλά και να εγκλωβίσει την απορροή των ομβρίων, τα οποία προστιθέμενα στον διερχόμενο Κηφισό προκαλούν πλημμύρες, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης.

Δηλώνει ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις στην περιοχή, από την εκβολή του ποταμού Κηφισού μέχρι την απόληξη της λεωφόρου Συγγρού, που περιλαμβάνουν:

- Μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου κατά 80-100 μέτρα προς το Νότο, σε μήκος 1.800 μέτρων, όπου σε ορισμένα σημεία θα "βυθιστεί", ώστε να επιτρέψει στους βασικούς δρόμους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου να συνεχίσουν ώς τη θάλασσα.

- Κατασκευή "ξηρού" καναλιού, παράλληλα με τη νέα λεωφόρο και πλάτους 35 μέτρων, που θα υποδέχεται τα νερά της βροχής από τις γύρω γειτονιές. Επίσης, θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση της ροής, τόσο για να τραβούν νερό από την θάλασσα και να "καθαρίζουν" την κοίτη από τα στάσιμα νερά όσο και για να απορροφούν τα όμβρια.

Αυτό θα γίνει συνδυαστικά με την εκβάθυνση του Κηφισού, ώστε να ανανεώνονται τα νερά. Επίσης, προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, προβλέπεται παράκτιο και μητροπολιτικό άλσος, με 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους, του οποίου η άρδευση θα γίνεται από το Κέντρο Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα, που θα τροφοδοτείται από την υγρή φάση των λυμάτων του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού και από υπόγεια μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας και επιστροφή της ιλύος στον κεντρικό αγωγό.

Μάλιστα, μέσω του έργου αυτού θα εξασφαλίζεται η άρδευση του πάρκου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...