Home » » Οι οθόνες των κινητών και των υπολογιστών τις βραδινές ώρες, ανοίγουν την… όρεξη!

Οι οθόνες των κινητών και των υπολογιστών τις βραδινές ώρες, ανοίγουν την… όρεξη!

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017 | 7:32:00 μ.μ.

Η χρήση του smartphone, του τάμπλετ ή του κομπιούτερ το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Η αιτία είναι το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες τους: όπως έδειξε η μελέτη, η έκθεση σε αυτό το φως τη νύχτα αυξάνει τα επίπεδα της πείνας για αρκετές ώρες, ακόμα κι αν κάποιος έχει φάει πριν εκτεθεί σε αυτό!

Στην πραγματικότητα, η έκθεση στο μπλε φως ανοίγει την όρεξη μόλις 15 λεπτά έπειτα από την έναρξή της, ενώ η πείνα επιμένει επί τουλάχιστον δύο ώρες. Την όλη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου, οι οποίοι επιστράτευσαν 10 υγιείς εθελοντές για να διερευνήσουν τις επιδράσεις του φωτισμού στο αίσθημα της πείνας και τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Όλοι οι εθελοντές είχαν φυσιολογικές συνήθειες διατροφής και ύπνου, ενώ πριν αρχίσει η έκθεσή τους στο φως κατανάλωσαν το ίδιο, πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα. Οι υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια, ρύζι) επελέγησαν επειδή αυτοί είναι που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης (είναι η επιστημονική ονομασία για το «ζάχαρο») στο αίμα. 

Οι δέκα εθελοντές συμμετείχαν στη μελέτη επί τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές τους εξέθεταν σε ημίφως τις 16 ώρες που ήταν ξύπνιοι και σε ελάχιστο φως όταν κοιμόντουσαν. Εξαίρεση σε αυτό αποτέλεσε η τρίτη ημέρα, καθώς 10,5 ώρες έπειτα από την πρωινή έγερση (δηλαδή γύρω στις 5-6 το απόγευμα) οι ερευνητές άρχισαν να τους εκθέτουν σε δυνατό, μπλε φως, το οποίο έσβησαν έπειτα από 3 ώρες. Κάθε μέρα, εξάλλου, οι εθελοντές συμπλήρωναν ειδικά ερωτηματολόγια στα οποία ανέφεραν πόσο πεινούσαν, ενώ υποβάλλονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εξετάσεις καταγραφής του μεταβολισμού της γλυκόζης.
 Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Sleep», με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα της πείνας των εθελοντών και ο μεταβολισμός της γλυκόζης αυξήθηκαν κατακόρυφαέπειτα από την έκθεση στο μπλε φως. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την νυχτερινμή έκθεση στον μπλε φωτισμό από τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, με καταστολή της ανάγκης για ύπνο και έτσι με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αϋπνίας. 

«Η μελέτη μας έδειξε ότι μία και μόνο έκθεση διαρκείας 3 ωρών σε μπλε φωτισμό στη διάρκεια του απογεύματος και νωρίς το βράδυ μπορεί να επηρεάσει έντονα την πείνα και τον μεταβολισμό της γλυκόζης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Άιβι Τσαν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Κέντρο Ύπνου & Κιρκάδιας Βιολογίας του Northwestern. «Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, διότι υποδηλώνουν πως η διαχείριση του περιβάλλοντος φωτισμού μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα νέο τρόπο επηρεασμού της πρόσληψης τροφής και του μεταβολισμού».

 http://www.boro.gr

.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...