Home » , , , , , , , , » Καθηλωτική η ομιλία του κορυφαίου Έλληνα της NASA, Σταμάτη Κριμιζή στο Μοσχάτο (εικόνες- βίντεο)

Καθηλωτική η ομιλία του κορυφαίου Έλληνα της NASA, Σταμάτη Κριμιζή στο Μοσχάτο (εικόνες- βίντεο)

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 | 1:20:00 μ.μ.

Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου και η Πνευματική Εστία Μοσχάτου διοργάνωσαν μία άκρως ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή εκδήλωση με θέμα: «Ένα σύγχρονο έπος για την κατάκτηση του Σύμπαντος: από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια», με ομιλητή τον Σταμάτιο Κριμιζή, Ακαδημαϊκό και Επικεφαλής ερευνητή σε διαστημικές αποστολές της NASA. H Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θ. Αγγελόπουλος» στο Μοσχάτο.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Με εξαιρετική επιτυχία έλαβε χώρα ομιλία που διοργάνωσε η Πνευματική Εστία Μοσχάτου σε συνεργασία με το Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου και με πρωτοβουλία της Π.Ε.Μ., του Ακαδημαϊκού, Προέδρου της Επιτροπής Σοφών και πολυβραβευμένου αστροφυσικού της NASA, Σταμάτιου Κριμιζή, με θέμα: «Ένα σύγχρονο έπος για την κατάκτηση του Σύμπαντος: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια», το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος».

Η αίθουσα και το θεωρείο ήταν κατάμεστα από πλήθος κόσμου, άνω των 300 ατόμων, το οποίο παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον την εκδήλωση. Μεταξύ των επισήμων που παρέστησαν ήταν ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου Αντρέας Ευθυμίου, η Αντιδήμαρχος Βασιλική Καραβία, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μοσχάτου-Ταύρου Απόστολος Σιώκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γεράσιμος Πεφάνης (Γ.Γ. ΠΕΜ), Κατερίνα Καρύδη (Έφορος ΠΕΜ), Αθανάσιος Μελίστας, Ελένη Μωραϊτη, ο κοινοτικός σύμβουλος Μοσχάτου Βασίλειος Γραβάνης, ο τέως πρόεδρος της Π.Ε.Μ. Γεώργιος Περιμένης, πολιτευτές και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου Αντρέας Ευθυμίου, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Μ. Γεώργιος Χλούπης ο οποίος παρουσίασε και τον καλεσμένο μας.

Η ομιλία ήταν καθηλωτική. Οι δε πληροφορίες πάρα πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες. Στο τέλος υποβλήθηκαν ερωτήσεις στον ομιλητή, ενώ πλήθος κόσμου ανέμενε να τον χαιρετήσει με το πέρας της εκδήλωσης.

 Κατά την αποφώνηση ο Πρόεδρος της Π.Ε.Μ. απένειμε αναμνηστικό εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ε.Μ. στον σημαντικό καλεσμένο μας.

Την εκδήλωση κάλυψε το διαδικτυακό μέσο my-mosxato.blogspot.gr 
............................................................................

Η Π.Ε.Μ. σε μια …συμπαντική βραδιά!

Ο Βρετανός βιολόγος Richard Dawkins έχει πει ότι ο κόσμος και το σύμπαν είναι ένα εξαιρετικά όμορφο μέρος και όσο περισσότερα κατανοούμε γι’ αυτό τόσο πιο όμορφο γίνεται. Το βράδυ του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου, ένα πολυπληθές ακροατήριο το οποίο είχε γεμίσει ασφυκτικά κάθε γωνιά του, είχε την ευτυχία να γευτεί λίγη από αυτή τη μαγεία. Στη σκηνή του αμφιθεάτρου βρισκόταν ένας σπουδαίος Έλληνας, ο οποίος κοσμεί τον ελληνισμό. Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής. Ο κ. Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που εξερεύνησε τον Πλούτωνα τον Ιούλιο, 2015. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013) που εκπόνησε το 7ετές Στρατηγικό Πλαίσιο για Έρευνα και Τεχνολογία της Ελλάδος. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία και έχει τιμηθεί με πλήθος σημαντικών διεθνών βραβείων.

Υπεύθυνη για αυτή τη σπάνια τιμή για το δήμο μας ήταν η Πνευματική Εστία Μοσχάτου, η οποία, σε συνεργασία με τον Δήμο, διοργάνωσε την εκδήλωση. Καλωσορίζοντας τον κόσμο ο πρόεδρος της Π.Ε.Μ. κ. Γεώργιος Χλούπης κάλεσε τον δήμαρχο κ. Ανδρέα Ευθυμίου να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό και εν συνεχεία προσφώνησε τον εκλεκτό ομιλητή αναφέροντας κάποιες από τις πάρα πολλές διακρίσεις του στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα.

Ακολούθησε από τον κ. Κριμιζή η ανάπτυξη του θέματος« Ένα σύγχρονο έπος για την κατάκτηση του Σύμπαντος: από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια». Συνοδεύοντας την ομιλία του εξ’ ολοκλήρου με οπτικοακουστικό υλικό καθήλωσε τους εκατοντάδες παριστάμενους. Κάποιες στιγμές δεν ήξερες τι να πρωτοθαυμάσεις. Την ομορφιά αυτού του αληθινού παραμυθιού που λέγεται διαστημική εξερεύνηση, μέσα από την οποία ξαναθυμάσαι ότι ο άνθρωπος είναι ικανός και για το καλύτερο; Την έκδηλη ταπεινότητα ενός τόσο σημαντικού επιστήμονα, ο οποίος την ίδια ώρα που σε εντυπωσίαζε με την παιδική σχεδόν αγάπη του για αυτό στο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του, την ίδια στιγμή σου προκαλούσε θαυμασμό με τη σπουδαιότητα του έργου του; Τον οραματισμό, τη μεθοδικότητα και την υπομονή του ανθρώπου να ξεπεράσει τα όρια αυτού του κόσμου και να φτάσει όσο μακριά μπορεί να τον ταξιδέψει η φαντασία του;

Ο κ. Κριμιζής παρουσίασε συνοπτικά την περιπέτεια της εξερεύνησης του διαστήματος τις τελευταίες δεκαετίες και κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα που έχουν έως τώρα συλλεχθεί από πλανήτες όπως ο Ποσειδώνας, ο Άρης, ο Ερμής, ο Πλούτωνας, όπως επίσης κάποια στοιχεία σχετικά με τους πυραύλους και τα διαστημόπλοια που βρίσκονται σε αποστολή στο διάστημα. Πρόβαλε εικόνες από το εργαστήριο εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και από την καθημερινή επίπονη αλλά συνάμα συναρπαστική ζωή του επιστημονικού και τεχνικού ανθρώπινου δυναμικού. Ενώ ακούσαμε και … συμπαντικούς ήχους! Με εκλαϊκευμένο επιστημονικό λόγο κατέδειξε το μέγεθος του οράματος που πραγματώνεται βήμα βήμα κάτω από τις οδηγίες του, αλλά παραδόξως ταυτόχρονα και την “ασημαντότητα” της προσπάθειας συγκριτικά με το μέγεθος του σύμπαντος. Κάποιες αναφορές του καθηγητή σε σχέση με συμπαντικά μεγέθη και τις ανθρώπινες έως τώρα κατακτήσεις προκαλούσαν έκδηλη εντύπωση. Στο κλείσιμο της παρουσίασης των διαστημικών εξερευνήσεων ο κ. Κριμιζής αποδόμησε ευσχήμως, πλην σαφώς, το όνειρο κάποιων να εποικίσει μια μέρα η ανθρωπότητα το διάστημα. Κάλεσε δε το ακροατήριο να …αγαπήσει τον μόνο τόπο στον οποίο θα ζήσει ποτέ ο άνθρωπος. Τη γη!

Ως αυθεντικός άνθρωπος του πνεύματος δεν περιορίστηκε σε μια επιστημοσύνη κενή ανθρώπινης ματιάς, αλλά ολοκλήρωσε την ομιλία του με σκέψεις γεμάτες καρδιά και ψυχή για την Ελλάδα και το μέλλον της, τους νέους, το αύριο των ομοεθνών του. Ευχήθηκε να αφήσουμε πίσω μας βασικές κοινωνικές και εθνικές αναστολές και να υιοθετήσουμε την αξιολόγηση, την αριστεία και την αξιοκρατία, ώστε τα παιδιά μας να φυλάξουν Θερμοπύλες χωρίς όμως τον κίνδυνο να περάσουν τελικά οι Μήδοι.

Το τέλος της ομιλίας του συνοδεύτηκε από παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα, ένδειξη της καταγραφής στη συνείδηση των ακροατών της σημαντικότητας της βραδιάς. Τα επόμενα τρία τέταρτα περίπου ακλούθησε πλήθος ερωτήσεων από αρκετούς ακροατές. Ευχάριστα συναισθήματα προκάλεσαν κάποια νεαρά αγόρια και κορίτσια, μαθητές ακόμη, τα οποία διατύπωσαν με λόγο σαφή και εμπεριστατωμένο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Π.Ε.Μ. κ Γεώργιος Χλούπης παρέδωσε τιμητικό αναμνηστικό στον κ. Κριμιζή, ως ελάχιστη τιμή για το σπουδαίο έργο του και για την προβολή που κάνει στη χώρα μας.

Την ομιλία παρακολούθησε ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου ο οποίος έκλεισε και τον κύκλο των ερωτήσεων με ένα δικό του ερώτημα, η αντιδήμαρχος κ. Βασιλική Καραβία, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του Δήμου μας, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων του Μοσχάτου και του Ταύρου και περισσότεροι από τριακόσιοι φίλες και φίλοι της Π.Ε.Μ.

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...