Home » , , » Τασσώ Γαΐλα: Τα Θεοφάνεια

Τασσώ Γαΐλα: Τα Θεοφάνεια

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018 | 9:43:00 π.μ.Τα Θεοφάνεια

Τα Θεοφάνεια ή Επιφάνεια ή Φώτα όπως τα λέμε όλοι, είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας και με αυτήν την γιορτή γιορτάζομε την βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή.
Θεοφάνεια= η εμφάνιση του Χριστού, η φανέρωση του Θεϊκού και Ιερού με θαύματα τη νύχτα της παραμονής των Φώτων. Από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτή τη νύχτα η θάλασσα γίνετε γλυκιά και πίνεται, το νερό στα ποτάμια και τις βρύσες μετατρέπεται σε κρασί, «ανοίγουν οι ουρανοί» και ότι ευχή αν κάνετε εκείνη τη στιγμή θα πραγματοποιηθεί.
Την παραμονή των Φώτων γίνετε για πρώτη φορά στο χρόνο που μόλις άρχισε αγιασμός στην εκκλησία που είναι και ο αγιασμός με τον οποίο την άλλη μέρα της γιορτής περνά ο ιερέας από τα σπίτια μας. Ο μεγάλος αγιασμός γίνετε ανήμερα των Φώτων. Ας πάρομε τα πράγματα με τη σειρά τους…
Παραμονή των Φώτων και τα παλιότερα χρόνια τα μικρά παιδιά έβγαιναν στις γειτονιές και τραγουδούσαν τα< κάλαντα των Φώτων> όπως είχαν κάνει προηγουμένως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σας δίνω ένα μικρό τετράστιχο τραγουδάκι που έλεγαν πριν πολλά χρόνια τα μικρά παιδάκια στο νησί των Ψαρών: 
Ήρθανε τα Φώτα και οι Φωτισμοί
ήρθαν οι παπάδες κι οι Αγιασμοί
ήρθανε τα Φώτα τα Φωτεινά
ήρθε η Κυρά μας η Παναγιά.
Θεοφάνεια= η γιορτή στην οποία επαναλαμβάνεται η βάπτιση του Χριστού, τα περιστέρια γίνονται το Πνεύμα του Θεού, ο Σταυρός που πέφτει στο νερό είναι ο ίδιος ο Χριστός και, αυτός που βρίσκει τον σταυρό γίνεται νονός του Χριστού, γιατί όπως ξέρομε η Χριστιανική μας παράδοση θέλει κάθε βαπτισμένος να έχει και τον ανάδοχο (νονό) του. Ένα αρχαίο έθιμο που κρατάει μέχρι σήμερα είναι να πέφτουν στο νερό νεαρά αγόρια κολυμβητές για να πιάσουν τον Σταυρό. Οι παπάδες που έχουν έρθει στο λιμάνι, ψάλλουν τον αγιασμό και μετά από την προβλήτα που στέκονται πετούν τον Σταυρό στη θάλασσα και τότε οι νέοι που περιμένουν βουτούν στα παγωμένα νερά για να τον πιάσουν. Αυτός που θα τον πιάσει κολυμπά, βγαίνει στην προβλήτα φυλάει το χέρι του ιερέα και του δίνει τον Σταυρό. Σήμερα,  ημέρα της γιορτής των Φώτων-όπως είπαμε προηγουμένως- γίνετε ο αγιασμός των υδάτων, δηλαδή γίνεται με την κατάδυση του Σταυρού στα νερά.
Όλοι οι Ορθόδοξοι από τα παλιά χρόνια απέδιδαν μεγάλη δύναμη στο αγιασμένο νερό, το έφερναν στο σπίτι και έπιναν όλοι από αυτό, ράντιζαν με ένα κλαδάκι βασιλικού όλους τους χώρους του σπιτιού για να τους φυλάει ο αγιασμός από τις αρρώστιες και κάθε κακό και τον φύλαγαν στο εικονοστάσι του σπιτιού όλο το χρόνο για να τον χρησιμοποιούν όταν πάθαιναν κάτι κακό. Στις μέρες μας από τα σπίτια, για να κάνει τον Αγιασμό, περνάει ο Ιερέας της Ενορίας μας.
Θεοφάνεια, Επιφάνεια ή Φώτα που σε πολλά μέρη της Ελλάδας θεωρούνται η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου και τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι τη μέρα των Φώτων πρωτοφορούσαν κάθε καινούργιο τους ρούχο για να< φωτιστεί>, η λαμπρή γιορτή που αυτή τη μέρα γιορτάζουν ο Θεοφάνης ,ο Φάνης, η Θεανώ, ο Φώτης, ο Φωτεινός, η Φωτεινή, η Φωφώ, ο Ιορδάνης, η Ουρανία. Μην τους ξεχάσετε.
Σκίτσο: Ρία Γαΐλα-σκιτσογράφος
Βασική πηγή: περιοδικό Χιόνη/τ.118
Διασκευή για παιδιά
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

ΠΗΓΗ  http://my-mosxato.blogspot.gr/

.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...