Home » , , , , » "Τα Πλήκτρα του Χειμώνα" Φεστιβάλ Πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου - Ταύρου!

"Τα Πλήκτρα του Χειμώνα" Φεστιβάλ Πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου - Ταύρου!

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 | 10:00:00 π.μ.

ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ
27 & 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ
ΚΑΡΑΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟ

To Piano Plus Festival σας καλωσορίζει στο φεστιβάλ πιάνου ‘Τα Πλήκτρα του Χειμώνα’ το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα. Φέτος το φεστιβάλ φιλοξενείται από το Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου-Ταύρου σε συνεργασία με τη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου και παρουσιάζει πέντε πιανίστες από όλη την Ελλάδα. Λάμπης Βασιλειάδης - πιανίστας και καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Νίκος Λαβασάς, Μαρία Βέγκου, Ελένη Περσεφόνη-Σταυριανού και Εύα Πανάγου - όλοι τους νέοι καλλιτέχνες με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σημαντική παρουσία σε μουσικά καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τα πλήκτρα του Χειμώνα ή αλλιώς καλλιτέχνες νέοτεροι και γηραιότεροι, ακαδημαϊκοί ή αναζητητές μιας επαφής που επιτρέπει στον ερμηνευτή να χρησιμοποιήσει τα πλήκτρα για να αγγίξει τον δικό του εσωτερικό κόσμο, μεταφέροντας στον ακροατή την εμπειρία της σύνδεσης με το συναίσθημα. Το ρεπερτόριο ποικίλει αν και μοιραία καθορίζεται από τις προσωπικές ανάγκες που τα πλήκτρα σχεδόν ασυνείδητα εκφράζουν. ​

Ο Χειμώνας ένα σύμβολο για το συναίσθημα εκείνο που μπορεί να ξεπεράσει το παγωμένο λευκό των πλήκτρων και να αγγίξει χορδές που συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Έτσι το κρύο με το θερμό αγκαλιάζονται με νόημα που η τέχνη της μουσικής αποκαλύπτει στους ερμηνευτές και το ακροατήριο. - Λάμπης Βασιλειάδης.

Οι συναυλίες και τα μουσικά εργαστήρια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου με είσοδο ελεύερη για το κοινό και τους συμμετέχοντες σπουδαστές ωδείων και μουσικών σχολείων. Αναλυτικές πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και το φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.pianoplusfestival.gr

Αναλυτικό πρόγραμμα φεστιβάλ: 

27 Ιανουαρίου 19:30μ.μ. Είσοδος ελεύθερη 

Ρεσιτάλ πιάνου φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου 

Η πρώτη ημέρα του μεγάλου φεστιβάλ πιάνου ῾Τα Πλήκτρα του Χειμώνα῾ που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος στην Αθήνα και για πρώτη φορά στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου-Ταύρου. Στην εναρκτήρια αυτή συναυλία θα μετέχουν τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές της κατεύθυνσης πιάνου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο ρεσιτάλ θα παρουσιαστούν έργα των σημαντικότερων συνθετών του πιανιστικού ρεπερτορίου όπως Schumann, Liszt και Schubert, από πέντε νέους καλλιτέχνες, Νίκο Λαβασα, Μαρία Βέγκου, Εύα Πανάγου και Ελένη-Περσεφόνη Σταυριανού. Το φεστιβάλ δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους πιανίστες της νέας γενιάς να παρουσιάσουν το έργο τους στο Αθηναϊκό κοινό! Μην το χάσετε!

29 Ιανουαρίου 10:00-12:00π.μ. Είσοδος ελεύθερη 

Εργαστήρια και ανοιχτά μαθήματα πιάνου από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Ένα μουσικό εργαστήριο και ανοιχτά μαθήματα πιάνου για όλους τους σπουδαστές πιάνου όλων των επιπέδων και ηλικιών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούν, να συζητήσουν και να αναλύσουν ερμηνευτικά θέματα και φυσικά να μοιραστούν εμπειρίες με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών οι οποίοι θα διδάξουν δωρεάν πιάνο στις εγκαταστάσεις του ωδείου. Μια επίσης μοναδική ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν τον κόσμο του πιάνου και να έχουν μια πρώτη επαφή με το όργανο. Δηλώσεις συμμετοχής για τα μαθήματα online στο www.pianoplusfestival.gr στη σελίδα ’Πλήκτρα του Χειμώνα’ έως και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017.

29 Ιανουαρίου 12:00-13:00μ.μ. Είσοδος ελεύθερη 

Ομιλία και συναυλία πιάνου από τον καθηγητή και πιανίστα Λάμπη Βασιλειάδη για τις προοπτικές μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. 

Σε συνέχεια των ανοιχτών μαθημάτων και εργαστηρίων πιάνου που θα πραγματοποιηθούν το πρωί της ίδιας ημέρας στις εγκαταστάσεις του ωδείου, θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή και πιανίστα Λάμπη Βασιλειάδη στην οποία θα συζητηθούν θέματα γύρω από την τέχνη του πιάνου. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και συζήτηση γύρω από θέματα που απασχολούν γονείς και μαθητές στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης και προοπτικής των νέων σε αυτό τον τομέα. Μαθητές, καθηγητές μουσικής και κοινό θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τον κ. Βασιλειάδη και τους φοιτητές του πανεπιστημίου σχετικά με τις μουσικές σπουδές στην Ελλάδα και τη δυνατότητα δημιουργίας μιας μουσικής σταδιοδρομίας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στο τέλος της ομιλίας θα πραγματοποιηθεί μικρή συναυλία πιάνου.

29 Ιανουαρίου 19:30μ.μ. Είσοδος ελεύθερη 

‘Το ταξίδι του Ήρωα’ - Ρεσιτάλ πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη 

Πρόγραμμα:
Ludwig van Beethoven, Ηρωικές Παραλλαγές, Έργο 35
15 Παραλλαγές και μια Φούγκα σε μι ύφεση μείζονα
Πέμπτη Συμφωνία (μεταγραφή για σόλο πιάνο, Franz Liszt S 464)
Σονάτα για πιάνο, Έργο 109

Τα τρία έργα συμβολίζουν τρεις κρίσιμες στιγμές στη ζωή του Ήρωα. Το μοτίβο της Τρίτης συμφωνίας σε μια έξαρση δεξιοτεχνικών παραλλαγών για το πιάνο σφύζει από ορμή και πάθος για τη ζωή, ενώ η φούγκα ξεκάθαρα φωτίζεται από στοιχεία θεϊκής παρέμβασης.

 Η Πέμπτη συμφωνία, μνημειώδες έργο, συμβολίζει την κορύφωση του προσωπικού στοιχείου : στην ιστορική συγκυρία των Ναπολεόντειων Πολέμων αντανακλάται η δραματικότητα της εποχής και η αγωνία του προμηθεϊκού ήρωα για την σωτηρία του κόσμου. Ο Λιστ με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο μεταγράφει το κείμενο επινοώντας νέους συσχετισμούς.

Στη Σονάτα έργο 109, καθώς ο Μπετόβεν μετά από τις τραγικές αντιπαραθέσεις με το ίδιο του το πεπρωμένο, αναγεννάται στην απομόνωση του δικού του εσωτερικού κόσμου, το στοιχείο που τονίζεται εδώ είναι αυτό της αναδημιουργίας. Πρόκειται για τη φάση της Επιστροφής την οποία στη συναυλία αναδεικνύουν συμβολικά οι παραλλαγές στο τελευταίο έργο της σονάτας.

Ο Λάμπης Βασιλειάδης θα προσεγγίσει ερμηνευτικά τις μυστικές διασυνδέσεις μεταξύ των έργων επιχειρώντας να παρασύρει τον ακροατή να αντιληφθεί το βαθύτερο νόημα που συνδέει τα τρία μουσικά κείμενα μεταξύ τους προβάλλοντάς τα ως κομβικά σημεία στην ζωή ενός ανθρώπου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους καλλιτέχνες και το φεστιβάλ ή δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια πιάνου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.pianoplusfestival.gr ή καλέστε στο +30 213 038 25 40.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Ξενόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής Φεστιβάλ

πηγη http://my-mosxato.blogspot.gr/

.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...