Home » , , » Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΜΜΜ: Οι απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα

Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΜΜΜ: Οι απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017 | 3:28:00 μ.μ.

Με προβλήματα ξεκίνησε να εφαρμόζεται την Τετάρτη το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις δημόσιες μεταφορές της Αθήνας. Από την «πρεμιέρα» του νέου εισιτηρίου δεν έλειψε το αλαλούμ, η σχετική ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ (www.athenacard.gr) δεν λειτουργούσε, ενώ φάνηκε ότι σίγουρα θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να εξοικειωθούν οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με τα νέα δεδομένα.

Η σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) ξεκίνησε θεωρητικά από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα η εφαρμογή του θα ξεκινήσει και στις υπόλοιπες γραμμές 2 και 3 του Μετρό στις αρχές Απριλίου.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο έρχεται σε δύο εκδοχές:

Αφενός, στο πολλαπλό εισιτήριο (ATH.ENA TICKET) το οποίο είναι ένα επαναφορτιζόμενο εισιτήριο. . Κατά την έκδοσή του φορτίζεται με έναν από τους γνωστούς τύπους εισιτηρίων ή τους νέους που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Εφόσον ο κάτοχός του το διατηρεί σε καλή κατάσταση μπορεί να επαναφορτιστεί αρκετές φορές με έναν τύπο εισιτηρίου κάθε φορά (Ολόκληρο, μειωμένο κλπ).

Αφετέρου, στην έξυπνη κάρτα (ΑΤΗ.ΕΝΑ Card). Πρόκειται για μια πλαστική κάρτα στο μέγεθος της πιστωτικής. Είναι επαναφορτιζόμενη και το βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι προσαρμόζεται στις ανάγκες του κατόχου της. Μπορεί να επαναφορτίζεται με διαφορετικά προϊόντα κομίστρου κάθε φορά, ανάλογα με τις μετακινήσεις που επιθυμεί ο επιβάτης.

Οι επιβάτες που είναι ήδη κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής (αξίας 30 ευρώ και άνω), αλλά και οι επιβάτες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έξυπνη κάρτα φορτισμένη με προϊόν κομίστρου κανονικής τιμής (αξίας 30 ευρώ και άνω), μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον www.athenacard.gr εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία.

Που πωλείται και φορτίζεται το έξυπνο εισιτήριο

Η πώληση του πολλαπλού εισιτηρίου θα γίνεται από τα αυτόματα μηχανήματα της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) και των γραμμών του τραμ. Αρχικά θα τεθούν σε λειτουργία από την 1η Φεβρουαρίου τα μηχανήματα στους σταθμούς του ηλεκτρικού Κηφισιά, Μαρούσι, Καλλιθέα και στη στάση Σύνταγμα του τραμ. Εντός μηνός θα τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα 169 μηχανήματα όλων των σταθμών της γραμμής 1 και των στάσεων του τραμ.

Η πώληση του πολλαπλού εισιτηρίου θα γίνεται και στα στα εκδοτήρια των λεωφορείων express Αεροδρομίου, στο Σύνταγμα και στο Αεροδρόμιο.

Παράλληλα, θα λειτουργήσουν αυτόματα μηχανήματα έκδοσης και φόρτισης του πολλαπλού εισιτηρίου που θα εγκατασταθούν στα ΚΤΕΛ Κηφισού, Λιοσίων, ΚΤΕΛ Αττικής (Πεδίον Άρεως), στο Πέραμα και στην Κηφισιά (πλατ. Πλατάνου).

Κατά την πρώτη φάση οι επιβάτες θα μπορούν να φορτίζουν το πολλαπλό εισιτήριο με προϊόντα κομίστρου, όπως το ημερήσιο, το 5ήμερο, το 3ήμερο, τα κανονικά εισιτήρια αεροδρομίου για το μετρό και τα λεωφορεία express. Οι υπόλοιποι τύποι κομίστρου χαμηλότερης αξίας θα ενσωματωθούν σταδιακά στο νέο σύστημα.

H έκδοση και η φόρτιση του πολλαπλού εισιτηρίου, εκτός από τα αυτόματα μηχανήματα, θα πραγματοποιείται και σε οχτώ στελεχωμένα εκδοτήρια εισιτηρίων και καρτών της γραμμής 1 (Κηφισιά, Μαρούσι, Ηράκλειο, Κάτω Πατήσια, Αττική, Ομόνοια, Καλλιθέα, Πειραιάς) και δύο εκδοτήρια του τραμ (Σύνταγμα, Αγ. Φωτεινή), τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά. Στα στελεχωμένα εκδοτήρια θα γίνεται σταδιακά και έκδοση έξυπνων καρτών.

Πως θα γίνεται η «ακύρωση» του εισιτηρίου

Στα λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, οι επιβάτες που χρησιμοποιούν πολλαπλό εισιτήριο/ έξυπνη κάρτα θα τα επικυρώνουν κατά την είσοδό τους στο όχημα ανέπαφα μία φορά στα έξυπνα επικυρωτικά μπλε χρώματος, που βρίσκονται πλησίον των θυρών.

Στην γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), οι επιβάτες που χρησιμοποιούν πολλαπλό εισιτήριο/ έξυπνη κάρτα θα πρέπει να τα επικυρώνουν δυο φορές, μια στην είσοδο και μια στην έξοδο, στις πύλες των σταθμών.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες θα πρέπει να επικυρώνουν το πολλαπλό εισιτήριο/ έξυπνη κάρτα κατά την είσοδό τους σε όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν σε περίπτωση μετεπιβιβάσεων.
Πάντως, στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι πύλες θα παραμένουν ανοικτές, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν την δυνατότητα επικύρωσης των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Τι ισχύει για την μεταβατική περίοδο

Για την μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όσο και αν κρατήσει αυτή, οι επιβάτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα χάρτινα εισιτήρια των 1,40 και των 0,60 ευρώ θα συνεχίσουν να τα προμηθεύονται και να τα επικυρώνουν όπως και σήμερα. Παράλληλα οι επιβάτες που έχουν σε ισχύ κάρτες απεριορίστων διαδρομών συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν κανονικά. Ο ΟΑΣΑ προτείνει στους κατόχους καρτών απεριορίστων διαδρομών να υποβάλλουν αίτηση απόκτησης έξυπνης κάρτας.

Τι ισχύει για τους δικαιοούχους δωρεάν μετακίνησης και μειωμένου κομίστρου

Το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης ή μειωμένου κομίστρου συνεχίζει να ισχύει κανονικά για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων (Ανεργοι, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, Φοιτητές κλπ). Οι επιβάτες που είναι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης ή μειωμένου κομίστρου θα ενημερωθούν ξεχωριστά και σε συνεργασία με την κατά περίπτωση αρμόδια Αρχή ή Υπουργείο σε επόμενη φάση.

ΠΗΓΗ insider.gr

.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...