Home » , , , » Παρουσίαση βιβλίου "Φρενοκομείον η Ωραία Ελλάς" του Μιχάλη Σταφυλά !

Παρουσίαση βιβλίου "Φρενοκομείον η Ωραία Ελλάς" του Μιχάλη Σταφυλά !

Written By MYMOSXATO GREECE on Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017 | 8:37:00 μ.μ.

NEA KΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΝ Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ

Κείμενα Πολιτικής Ενδοσκόπησης
Του Μιχάλη Σταφυλά

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, διαπιστώνοντας πως στη δημόσια ζωή επικρατούσε ένας απαράδεκτος παραλογισμός, προσδιόρισε αυτό το φαινόμενο με την ιστορική φράση: Η χώρα μετεβλήθη εις ένα απέραντον τρελοκομείον.

Το τρελοκομείον λειτουργεί κανονικά μέχρι σήμερα και αυτό ανάγκασε τον Μιχάλη Σταφυλά να κυκλοφορήσει το βιβλίο.

<Φρενοκομείον η Ωραία Ελλάς> με κείμενα Πολιτικής Ενδοσκόπησης τα οποία σε κάθε περίπτωση παραλογισμού τα κατέγραφε. Στις 180 σελίδες του, παρουσιάζεται η σύγχρονη Ιστορία των τελευταίων 10 χρόνων, με όσα γίνανε και είχαν αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή τόσο άθλια κατάσταση. Το καθένα από τα γεγονότα παρουσιάζεται με μία ή μιάμιση σελίδα μόνο με τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες αυτές που συνήθως ξεχνιούνται ή σκόπιμα καταχωνιάζονται, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε μελλοντικό συγγραφέα, να γράψει την αληθινή Ιστορία χωρίς διαστρεβλωμένες αλήθειες,-όπως τις γευόμαστε σε πολλές, σχετικά πρόσφατα περιπτώσεις. Το Φρενοκομείον η Ωραία Ελλάς αποβλέποντας και στην θεραπεία της ανιάτως ασθενούσης Δημόσιας Διοίκησης, είναι γραμμένο χωρίς φόβο και πάθος.

Και λίγα λόγια από τον συγγραφέα Μιχάλη Σταφυλά:

-Η αντικειμενικότητα της Ιστορίας εξαρτάται κι από τα καθημερινά ζητήματα αλλά κι από τις λεπτομέρειες, που συχνά αποκαλύπτουν σκεπασμένες αλήθειες. Διαβάζοντας ελληνικά ιστορικά κείμενα, διαπίστωσα πως παραλείπονται πολλές φορές γεγονότα, που έπαιξαν ρόλο στην διαμόρφωση των κοινωνικών συνθηκών και στον τρόπο ζωής ή αγώνων των πολιτών.

Καλά ειπώθηκε πως και τα μικρά πράγματα συντελούν στην επιτυχία ή την επιτυχία των μεγάλων.
Η παράλειψή τους αλλοιώνει και βασικά ουσιαστικά στοιχεία, που κάνουν τα γραφόμενα αμφισβητούμενα.
Αυτό με ώθησε να τυπώσω σε βιβλίο επίκαιρους σχολιασμούς που έκανα για πολλά χρόνια στην καλή εφημερίδα της Καλλιθέας ΕΡΕΥΝΑ ως την διακοπή της… Σ’ αυτούς δεν κρύβεται τίποτα αφού στόχος μας είναι να μην αγνοεί τίποτα ο μελλοντικός ιστορικός συγγραφέας και να μην παρασύρεται από τα προκατασκευασμένα δημόσια ψεύδη… Ο τίτλος του βιβλίου οφείλετε στον τότε οργισμένο λόγο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή πως είχαμε γίνει τρελοκομείο.

Η διαπίστωση αυτή φτάνει ως τις μέρες μας, επαυξημένη και βελτιωμένη.
Ο Μιχάλης Σταφυλάς γεννήθηκε στη Γρανίτσα Ευρυτανίας το 1920, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση 1941-44 και κατόπιν εργάστηκε στο υπουργείο Συγκοινωνιών απ’ όπου και απελύθη κατά την διάρκεια της δικτατορίας αλλά τελικά συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του διευθυντού. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Πολιτισμός ο οποίος κυκλοφόρησε τη δεκάτομη Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών: Γίγαντες του Πνεύματος . Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού Θεσσαλική Εστία και από το 1988 διευθύνει το ιστορικό λογοτεχνικό περιοδικό Πνευματική Ζωή Ο Μ.Σ., υπήρξε στον λογοτεχνικό χώρο ο πρώτος έλληνας μελετητής του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, τον οποίο παρουσίασε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό με το πρώτο βιβλίο του, με τίτλο Ναζίμ Χικμέτ-Ένας πρωτοπόρος ποιητής(1950).Στην εργογραφία του, δοκίμια, βιογραφικές μελέτες για 50 Έλληνες Λογοτέχνες, πεζά, θέατρο, ποίηση. ΄Εχει τιμηθεί με το βραβείο Ιπεκτσί(1999) και τελεί μέλος του Σ.Ε.Λ & της Ε.Ε.Λ. Τον Οκτώβρη του 2016 βραβεύτηκε από τον όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων για τα 80 χρόνια από το πρώτο δημοσίευμα του.

Το <Φρενοκομείον η Ωραία Ελλάς> /Κείμενα Πολιτικής Ενδοσκόπησης, του Μιχάλη Σταφυλά-Αθήνα 2017 –έκδοση ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ.

Παρουσίαση: Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...