Home » , , , » "Το κουτί της Πανδώρας" της Τασσώ Γαΐλα!

"Το κουτί της Πανδώρας" της Τασσώ Γαΐλα!

Written By MYMOSXATO GREECE on Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 | 1:20:00 μ.μ.Σχολείο-Τέλος. Μικροί Μαθητές: «Καλό Καλοκαίρι».

Από την Ελληνική Μυθολογία
Το κουτί της Πανδώρας

            Ο Προμηθέας ο οποίος αγαπούσε τους ανθρώπους κι ήταν ο θεός προστάτης τους, ήταν κι ο θεός που χάρισε στο ανθρώπινο γένος ένα πολύτιμο αγαθό. Το μυαλό. Για να μπορούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν με την εξυπνάδα τους τους εχθρούς τους.
            Όμως έβλεπε πως οι άνθρωποι υπέφεραν. Τότε, οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές και τις τρύπες της γης, άοπλοι και ανυπεράσπιστοι από τους εχθρούς τους. Σκέφθηκε, λοιπόν, ο Προμηθέας πως για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων έπρεπε να τους χαρίσει το πιο πολύτιμο δώρο: τη φωτιά. Ως τότε τη φωτιά είχαν μόνο οι θεοί και φυσικά σκόπευαν να την κρατήσουν για τον εαυτό τους. Την έκλεψε την φωτιά από τους θεούς ο Προμηθέας και την έδωσε στους ανθρώπους για να γίνει έτσι πιο εύκολη η ζωή τους.
            Ο Δίας μόλις το έμαθε, τιμώρησε σκληρά τον Προμηθέα και μετά, αφού δεν μπόρεσε να πάρει πια από τους ανθρώπους πίσω τη φωτιά, αποφάσισε να τιμωρήσει κι εκείνους.
            Φώναξε τον Ήφαιστο, τον θεό της φωτιάς και σιδηρουργό του Ολύμπου, και του ζήτησε να φτιάξει στο εργαστήρι του μια πολύ όμορφη γυναίκα που να έμοιαζε με τις θεές του Ολύμπου.
            Έφτιαξε ο Ήφαιστος μια πανέμορφη γυναίκα και την πήγε στο παλάτι του Δία. Εκεί όλοι οι θεοί της έκαναν και από ένα δώρο. Η Αθηνά της χάρισε σοφία, οι άλλοι θεοί άλλα χαρίσματα και την ονομάσανε Πανδώρα. Δηλαδή η γυναίκα που έχει όλα τα δώρα των Θεών. Μετά ο Δίας που την ήθελε για να την στείλει στη γη να κάνει άνω-κάτω τους ανθρώπους και να γίνει η αιτία για τις συμφορές τους, της είπε:    
            - «Θα πας να ζήσεις με τους ανθρώπους. Σε στέλνω στον αδελφό του Προμηθέα, τον Επιμηθέα. Θα του πεις ότι είσαι δώρο Θεών, να τον παντρευτείς, να ζήσετε ευτυχισμένοι, μόνο πρόσεχε· σου δίνω αυτό το κουτί γαμήλιο δώρο. Να θυμάσαι· δεν θα το ανοίξεις ποτέ!
            Ο Επιμηθέας όταν είδε την Πανδώρα, ξετρελάθηκε από την ομορφιά της, τόσο που ξέχασε την συμβουλή του αδελφού του Προμηθέα να μην δεχτεί κανένα δώρο από τους θεούς. Παντρεύτηκε την Πανδώρα και ζούσαν ευτυχισμένοι. Μετά από καιρό, ο Επιμηθέας άρχισε να ρωτά την Πανδώρα:
            - «Πανδώρα τι έχει μέσα το κουτί»;
            - «Μου το χάρισε ο Δίας, μα με συμβούλευσε να μην το ανοίξω ποτέ, για το καλό λέει των ανθρώπων. Δεν ξέρω τι έχει μέσα».
            - «Γαμήλιο δώρο να σου πετύχει, να μην ξέρουμε τι έχει μέσα. Αλλά πάλι, αφού το είπε ο Δίας, μην το ανοίξεις», έλεγε ο Επιμηθέας.
            Όσο ο καιρός περνούσε, η περιέργεια άρχισε να βασανίζει την Πανδώρα.
            - «Τι να μου έκανε δώρο ο Δίας; Και γιατί να μην ανοίξω το κουτί;», όλο αναρωτιόνταν. Και μια μέρα που την έπνιγε η περιέργεια, το άνοιξε. Αλίμονο!
            Αχ, ο Δίας, ο πατέρας των Θεών, μέσα στο κουτί είχε κλείσει όλες τις αρρώστιες, τις δυστυχίες και τα βάσανα που με το άνοιγμα του κουτιού ξεχύθηκαν έξω και πήγανε να ζήσουν με τους ανθρώπους. Βάσανα, καημοί και αρρώστιες, βρήκανε τους καημένους τους ανθρώπους και ο Δίας χαιρόντανε που πήρε την εκδίκησή του. Δεν ήταν και τόσο κακός ο Δίας. Και αυτό γιατί μέσα στο κουτί είχε κλείσει και κάτι ακόμα τελευταίο – την ΕΛΠΙΔΑ. Την ελπίδα, η οποία δίνει θάρρος και δύναμη στους ανθρώπους να αγωνίζονται για αν ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες και να προκόψουν στη ζωή τους.
Σκίτσα: Ρία Γαΐλα-Εικονογράφος
                                                       

                                                                                               Διασκευή για παιδιά
                                                                                                      Τασσώ Γαΐλα

                                                                                               Αρθρογράφος-Ερευνήτρια
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...