Home » , , , , , » Παρουσίαση βιβλίου: "Ιστορίες στοχασμού και αναψυχής" του Βασίλη Λιόγκαρη!

Παρουσίαση βιβλίου: "Ιστορίες στοχασμού και αναψυχής" του Βασίλη Λιόγκαρη!

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 | 12:49:00 μ.μ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 

"Ιστορίες στοχασμού και αναψυχής" του Βασίλη Λιόγκαρη 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα 


Ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης στην πολυετή λογοτεχνική διαδρομή του ασχολήθηκε σχεδόν με όλα τα είδη του λόγου έχοντας στην εργογραφία του αξιόλογο πεζογραφικό έργο και συνάμα σημαντική παρουσία στην αρθρογραφία ένα ενδιαφέρον εγχείρημα του συγγραφέα που σηματοδοτεί μαζί με το πεζογραφικό έργο του και την διαδρομή του στο χώρο των γραμμάτων. 

 Αρθρογράφος στην γνωστή εφημερίδα Ριζοσπάστης και από την στήλη Διακριτικά ο Β.Λ., παρουσίασε στους αναγνώστες 600 εν συνόλω χρονογραφήματα! Κι από αυτή τη θέση , τη θέση του χρονογράφου, ο Β. Λ., εκπονεί συγγραφικό έργο όπου καυτηριάζει, σχολιάζει και σατυρίζει ευθέως τρέχοντα γεγονότα και καταστάσεις, το κλίμα καταπίεσης αδυνάτων στρωμάτων του λαού, τον μικρό ή μεγάλο αγώνα του κάθε ανθρώπου για την επιβίωση του.Με ένα δικό τους ύφος τα χρονογραφήματα- σχολιασμοί του Β.Λ., γραμμένα από τον συγγραφέα με την πρόθεση να δώσουν ποικίλα μηνύματα , αποτελούν υπόδειγμα για μελλοντικούς χρονογράφους και ταυτόχρονα συμβάλει-η δουλειά του στον τύπο- στην ακόμη μεγαλύτερη καταξίωση του στον λογοτεχνικό χώρο. 

 Σχετικά πρόσφατα είχα την τιμή να παρουσιάσω την τελευταία δημουργία του συγγραφέα Β. Λιόγκαρη το μυθιστόρημα του Γλυκοχαράζει στον Ελλήσποντο/ Τη μέρα της Λευτεριάς-εκδόσεις Προσκήνιο, μυθιστόρημα αξιόλογο και συγκροτημένο όπως κι όλα του τα προηγούμενα, μυθιστόρημα -το Γλυκοχαράζει στον Ελλήσποντο-,άρτια ανασύνθεση του πολιτικού-οικονομικού και κοινωνικού τοπίου στον Ελλήσποντο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

{Η Μάδητος του Ελλήσποντου τόπος δράσης του μυθιστορήματος είναι ο ιερός γενέθλιος τόπος της οικογένειας του συγγραφέα…}. 

Στα πεζά περνάμε,λοιπόν, μετά τα χρονογραφήματα,του Βασίλη Λιόγκαρη, στα διηγήματα και μυθιστορηματα όπου τον συγγραφέα διακρίνει έντονο κλίμα ανθρωπισμού , ανώτερη ποιότητα λόγου και ένα ελαφρά ιδιότυπο φιλοσοφικό υπόβαθρο πιθανόν απόρροια της αριστερής δημοκρατικής του ιδεολογίας.Γραμμένα τα πεζά του με προσωπικό ύφος, με λιτότητα, γνήσια συγκίνηση και αμεσότητα πράγματι ξεχωρίζουν. 

Ο Β. Λ., με την πολύχρονη παρουσία στα γράμματα συγκέντρωσε στο : 

Ιστορίες στοχασμού και αναψυχής/ εκδόσεις: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ 

και μας παρουσιάζει μια σειρά διηγημάτων του, 3 θεατρικούς μονολόγους, ταξιδιωτικά κείμενα και επιλογή από την στήλη Διακριτικά της καθημερινής πρωϊνής εφημερίδας Ριζοσπάστης. Έτσι λοιπόν το βιβλίο αυτό δίνει στον καινούργιο αναγνώστη του συγγραφέα μια σφαιρική για το έργο του εικόνα. 

Από τα χρνογραφήματα πολλές φορές ‘μικρά δοκίμια’ του συγγραφέα στα οποία ήδη αναφερθήκαμε και που αναδείουν μια δυναμική στις ανθρώπινες σχέσεις και διαστάσεις και που σαφώς αποτελούν κοινωνική προσφορά με θέματα σε τομείς ζωής που στοχεύουν στην επικοινωνία με τον μέσο άνθρωπο, περνάμε στα αρκετά ταξιδιωτικά άρθρα του τα οποία γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο έχουν την αμεσότητα να μεταδίδουν τα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα από τον κάθε ξένο προορισμό ταξιδιού. 

Πεζά,λοιπόν, ταξιδιωτικά και χρονογραφήματα στο Ιστορίες στοχασμού και αναψυχής του Βασίλη Λιόγκαρη συγγραφέα ποιοτικού γραπτού λόγου, ήθους και ύφους, συγγραφέα ‘χαμηλών τόνων’ που όπως ανέφερα και ίσως λόγω της αριστερής του κουλτούρας αποφεύγει την προβολή. 

Έτυχε όμως …να γίνει παίγνωστος με το πρώτο του κιόλας βιβλίο Συνοικισμός Χαροκόπου(Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Ιπεκτσί), α’ έκδοση 1985 και κατόπιν best seller ,που αναφέρεται στο θέμα που ‘πόνεσε’και ‘πονάει’ ακόμα τον Ελληνισμό, δηλαδή το προσφυγικό ζήτημα-παιδί προσφυγικής οικογένειας άλλως τε κι ο ίδιος-, στην ιστορία της Καλλιθέας, τον Εμφύλιο κλπ. 

Πολύχρονο λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό ταλέντο ο Βασίλης Λιόγκαρης έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα 8 μυθιστορήματα αλλά εμείς προτιμήσαμε να σας παρουσιάσουμε το Ιστορίες στοχασμού και αναψυχής με δείγματα όλων των ειδών γραφής του. 

Το Ιστορίες στοχασμού και αναψυχής/εκδόσεις ΣΥΓΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ καθώς και άλλους τίτλους του αξιόλογου συγγραφέα μας μπορείτε να αποκτήσετε από το βιβλιοπωλείο του εκδοτικού Οίκου Συγχρονη Εποχή (όπως κι άλλα βιβλία του Οίκου), αυτήν την περίοδο σε τιμές προσφοράς. 

Ο Βασίλης Λιόγκαρης είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και σύγχρονη αρθρογραφία του-σχολιασμούς της τρέχουσας επικαιρότητας μπορείτε να διαβάζετε στο διαδικτυακό πολιτιστικό-πολιτικό περιοδικό ‘Ατέχνως’. 

Τασσώ Γαΐλα 
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...