Home » , , , , , » 1η του Μάη… Αιγαίο: H Παναγία και oι Κουρσάροι.

1η του Μάη… Αιγαίο: H Παναγία και oι Κουρσάροι.

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Τρίτη, 1 Μαΐου 2018 | 10:17:00 π.μ.


1η του Μάη…

Αιγαίο: H Παναγία και oι  Κουρσάροι.
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Πριν πολλούς αιώνες και στα χρόνια της μυθολογίας, άγραφη ιστορία, ένας πρίγκιπας από την Κρήτη οργώνει το Αιγαίο για να βρει νησί να φτιάξει το βασίλειο του. Είναι ο Φολέγανδρος ο γιός του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Κάποτε έρχεται στις δυτικές Κυκλάδες και τα κουπιά των σκαφών του σταματούν να κωπηλατούν στο λιμανάκι ενός μικρού μόλις 13 χιλιομέτρων άγονου νησιού ανάμεσα στη Σίκινο και Μήλο κι εδώ θα φτιάξει την αποικίας του και θα δώσει στο νησάκι το όνομα του. Νήσος Φολέγανδρος.

Φολέγανδρος. Αποικία Κρητών, διάσπαρτη και σήμερα η γη της από αρχαία κατάλοιπα μαρμάρων κ.λπ., πρωτεύουσα του νησιού ο μικρός οικισμός Φολέγανδρος ή χώρα. Όσοι ανεβούν στο λόφο του Αγίου Ελευθερίου στον οικισμό της χώρας που είναι κτισμένος ακριβώς στη θέση του αρχαίου οικισμού του Φολέγανδρου βλέπουν καθαρά την Κρήτη όπως την έβλεπε κι ο οικιστής του νησιού Φολέγανδρος νοσταλγώντας την Κρήτη.

Το Αιγαίο στις φλόγες… Αιώνες μετά κα την εποχή της πειρατείας με τα σκάφη των Αλγερινών πειρατών να οργώνουν το Αιγαίο και να σπέρνουν τη συμφορά και το θάνατο κλέβοντας και δολοφονώντας και οδηγώντας ολόκληρα νησιά άνδρες και γυναίκες στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Το Αιγαίο έχει ερημώσει…

Πρωτομαγιά του 1790. Από το λόφο που έχει ανέβει κάτοικος αγναντεύει με τρόμο 18 πειρατικά πλοία γεμάτα αλγερινούς να πλησιάζουν το μικρό νησί. Τρόμος σε όλη τη Φολέγανδρο. Έντρομοι οι κάτοικοι ανεβαίνουν τρέχοντας το λόφο για την εκκλησία της Παναγίας στην κορυφή του λόφου καταφύγιο και δύναμη των απλών ανθρώπων του λαού που τρέχουν να της ζητήσουν με ένα θαύμα της να τους γλυτώσει από το σπαθί των πειρατών…

Τρέχουν και παρακαλούν την Μητέρα Παναγία να τους σώσει. Τότε φύσηξε ένας δυνατός άνεμος και όλα τα καράβια των Αλγερινών βούλιαξαν. Κανένας κουρσάρος δεν σώθηκε μονάχα ένας Χριστιανός αιχμάλωτος πού ήρθε κολυμπώντας και είπε ότι τα πλοία  βούλιαξαν από ένα κεραυνό που ερχόταν από το βουνό…

1η του Μάη  του 1790 συνέβη το γεγονός -σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση-, που πέρασε το μύθο από γενιά σε γενιά, θέμα που επέλεξα να προβάλω στη θέση αιματοβαμμένων Πρωτομαγιών, απεργιών και δολοφονιών φτωχών εργατών.

Η Παναγία της Φολέγανδρου χτισμένη στο βράχο πάνω από τη χώρα του νησιού  είναι μονόκλιτη βασιλική με πολλούς τρούλους και εντυπωσιακό κατάλευκο καμπαναριό. Είναι κτισμένη στη θέση αρχαίου ναού υλικά του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση του χριστιανικού ναού και ο σύγχρονος ναός της Παναγίας  φέρει πολλές αρχαίες επιγραφές και βάσεις από αρχαία αγάλματα. Λευκά εντυπωσιακά τα αρχαία κομμάτια, λευκός εξίσου εντυπωσιακός και ο τωρινός ναός ο οποίος μέσα στο χρόνο υπέστη πολλές μετατροπές υπάρχει δε και μια εντοιχισμένη επιγραφή που αναφέρεται σε ανακαίνιση του ναού στο 1687.

Εικάζεται ότι ο ναός υπήρξε το καθολικό γυναικείας παλαιάς μονής που είχε χτιστεί πάνω στον Αρχαίο ναό κατά τη συνήθεια της εποχής .Εντός της εκκλησίας φυλάσσεται θαυματουργή Βυζαντινών χρόνων εικόνα της Παναγίας που κάθε χρόνο οι κάτοικοι την κάνουν περιφορά σε όλα τα σπίτια του νησιού σε ανάμνηση θαύματος και για την ευλογία και προστασία σε όλους τους κατοίκους.

Στον ναό της Παναγίας της <Κουρσαροβουλιάχτρας> όπως την αποκαλεί ο λαός σε ανάμνηση του θαύματος  ενάντια στους φονιάδες κουρσάρους φτάνει κάποιος μέσω του λιθόστρωτου μονοπατιού που ξεκινά από την πλατεία πούντας στη χώρα και φτάνει μέχρι την εκκλησία. Διάρκεια ανεβάσματος, 15 λεπτά.

Η Παναγία της Φολέγανδρου-Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Χώρα του Αχωρήτου πανηγυρίζει τον 15αύγουστο και είναι αφιερωμένη στη κοίμηση της Θεοτόκου.

Πρωτομαγιά, μέρα συνδεδεμένη άρρηκτα με το αίμα αθώων ανθρώπων σε όλη τη γη που αγωνίστηκαν για τα πιστεύω και τα ιδανικά τους, και μέρα που οι κάτοικοι της μικρής Φολέγανδρου ταύτισαν με ένα θαύμα της Θεοτόκου Παναγίας για να μείνει το μήνυμα της λαϊκής σοφίας : Η πίστη σώζει.

Παναγία Ελπίς και Καταφυγή/εκδόσεις Επτάλοφος.

Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...