Home » , , » Τασσώ Γαΐλα: Αίσωπος για το κλείσιμο των σχολείων.

Τασσώ Γαΐλα: Αίσωπος για το κλείσιμο των σχολείων.

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 | 4:52:00 μ.μ.
Μικροί μαθητές του Μοσχάτου
Καλό ΚαλοκαίριΑφιέρωμα
Αίσωπος & o μύθος

Το ελάφι
Αίσωπος: 6ος π. Χ. αιώνας
Παραμυθάς

Μια φορά και έναν καιρό και γύρω στο 2.000 π. Χ, Θράκες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους την Θράκη και έφυγαν μακριά σε αναζήτηση νέας πατρίδας και πλούτου. 

Κάποια στιγμή έφτασαν στην  Ανατολή στην Μικρά Ασία αφού πρώτα περάσανε την θάλασσα που πολύ αργότερα ονομάστηκε Ελλήσποντος και έφτιαξαν ένα μεγάλο κράτος, από την θάλασσα του Ελλησπόντου μέχρι την Καππαδοκία στα βάθη της Ανατολής και μέχρι τα μέρη που ζούσαν οι αρχαίοι Πέρσες.

Τους Θράκες αυτούς απογόνους της φυλής του Ορφέα, τους λέγανε Φρύγες, έτσι και το κράτος τους το ονόμασαν Φρυγία.

  Πρωτεύουσα της Φρυγίας ήταν το Γόρδιο, με τον γνωστό Γόρδιο δεσμό (ο δεσμός της άμαξας του Γόρδιου) που συμβόλιζε την κατοχή της Ασίας και που τον έκοψε με ξίφος ο Μέγας Αλέξανδρος στην πορεία του για την κατάκτηση της Περσίας.
Άλλη μεγάλη πόλη της Φρυγίας ήταν το Κοτύαιον (σήμερα τουρκική πόλη Kritahya), στο οποίο ζούσαν Έλληνες μέχρι το 1923. Εμείς θα μείνουμε στο Αρχαίο Κοτύαιον και στον 6ο π. Χ. αιώνα, εποχή που σε αυτή την πόλη θα γεννηθεί ο πιο μεγάλος παραμυθάς όλων των αιώνων, ο μυθοπλάστης Αίσωπος

Λένε πως ο καημένος ο μικρός Αίσωπος ήταν ασχημούλης κοντός και…. με καμπούρα στην πλάτη! Φυσικά έτσι και έμεινε σε όλη του την ζωή, μόνο που ταυτόχρονα, όπως λένε, ήταν πολύ ευφυής και με μεγάλη μόρφωση.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Ιστορικού Ηρόδοτου (5ος αι. π. Χ.) ο Αίσωπος ήτανε δούλος  και μέσω του δουλεμπορίου, αγοράστηκε από τον φιλόσοφο της Σάμου Ξάνθο και στην συνέχεια αυτός τον πούλησε στον επίσης Σάμιο σοφό Ιάδμονα. Ο Ιάδμων, θαύμαζε πολύ τον Αίσωπο για την σοφία του και τον απελευθέρωσε, έτσι ο Αίσωπος, ελεύθερος πλέον άρχισε να γυρίζει όλη την αρχαία Ελλάδα και να αφηγείται Μύθους. Μύθους διδακτικούς, κυρίως σε μορφή διαλόγων μεταξύ ζώων, που μιλούν και ενεργούν σαν άνθρωποι, ενώ υπάρχουν και αρκετοί με φυτά και ανθρώπους. Όλοι οι μύθοι του Αισώπου τελειώνουν πάντα με ένα επιμύθιον (=δίδαγμα) δίδαγμα για τα παιδιά και για τους μεγάλους.

Ήταν άραγε, οι μύθοι που διηγιόταν στο λαό  ο Αίσωπος, όλοι δικοί του; Μύθοι με ζώα και φυτά που είχαν ανθρώπινη νόηση και ενέργεια, ήταν γνωστοί στους Αρχαίους Έλληνες, από τον Ησίοδο και τον Αρχίλοχο, συγγραφείς οι οποίοι έζησαν πριν τον Αίσωπο. Φυσικό είναι επομένως, ο Αίσωπος να μετέφερε πολλούς από τους παλαιότερους μύθους και να επινόησε και δικούς του. Όπως και να έχει, μετά τον θάνατο του ο λαός που λάτρευε αυτό το είδος (τους μύθους), απέδιδε στον Αίσωπο την πατρότητα τους.

Ταξίδεψε στην Ανατολή, ταξίδεψε στην  Αίγυπτο, την Αθήνα, την Κόρινθο και τελικά ο Αίσωπος έφτασε στους Δελφούς. Κάποιο αρχαίο λαϊκό βιβλίο γράφει πως εκεί τον διάσημο Αίσωπο δολοφόνησαν οι Ιερείς των Δελφών επειδή τους έλεγε για την πολιτεία τους. Αλλά και ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει την δολοφονία του Αισώπου, χωρίς όμως αυτός να γράφει την αιτία του φόνου.

Συλλογή με τους μύθους του Αισώπου κατέγραψε ο Δημήτριος  ο Φαληρέας γύρω στο 300 π. Χ., συλλογή που δυστυχώς δεν σώθηκε.

Όλες οι σωζόμενες συλλογές με τους μύθους του Αισώπου- που φυσικά ο ίδιος δεν τους έγραφε, μόνο τους δίδασκε-, γράφτηκαν από τον 1ο, 2ο αι. μ. Χ. και μετά. Από τις πιο γνωστές Ελληνικές εκδόσεις είναι αυτή του Αδαμάντιου Κοραή, το 1810.
Ο Αίσωπος, φέρει τον τίτλο: Πατέρας της Μυθογραφίας, Θράκας όπως και ο δάσκαλος Ορφέας, δημιουργός και αφηγητής μύθων με πρωταγωνιστές κυρίως ζώα, οι δε ηθικές αλήθειες που εκφράζονται σε αυτούς αναφέρονται στους ανθρώπους. Ο Αίσωπος έζησε και δίδαξε τον 6ο αι. π. Χ. και από τον 5ο αι. π. Χ. οι μύθοι του, οι Αισώπιοι Μύθοι, σε πεζό ή ποιητικό λόγο αποτέλεσαν ευχάριστο ανάγνωσμα για όλους και κυρίως για παιδιά και μαθητές.
 
21ος αι. μ. Χ. και οι μύθοι του Αισώπου φιλοξενούνται στα Σχολικά Αναγνωστικά Βιβλία πολλών κρατών.

Τον Αίσωπο τον μιμήθηκαν πολλοί, από τον Οράτιο και τους μυθογράφους του Μεσαίωνα μέχρι στους νεότερους χρόνους οι Γάλλοι Λα Φοντέν (1621-1695), Φλοριάν (1755-1794), καθώς και ο διάσημος Ρώσος Κριλόφ (1769-1844), παρ’ όλα αυτά ο Αίσωπος κατάφερε να “κρατήσει” τον τίτλο του «μεγαλύτερου Παραμυθά όλων των αιώνων» .

Οι εκδόσεις και μεταφράσεις των μύθων του Αισώπου είναι συνεχείς. 

Ένας μύθος του Αισώπου.
«Ελάφι και αμπέλι»

Ένα ελάφι προσπαθώντας να ξεφύγει από τους κυνηγούς κρύφτηκε κάτω από ένα κλήμα. Όταν οι κυνηγοί προχώρησαν περνώντας από μπροστά του χωρίς να το δουν, το ελάφι που νόμιζε πως γλίτωσε άρχισε να τρώει τα φύλλα του κλήματος που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν κρυμμένο από κάτω του. Μα, καθώς τα φύλλα κουνιόντουσαν, οι κυνηγοί που γύριζαν πίσω πίστεψαν πως κάποιο ζώο κρύβεται κάτω από τα φύλλα και με τα βέλη τους σκότωσαν το ελάφι. Το ελάφι πεθαίνοντας έλεγε: « Έμαθα ότι είναι δίκιο. Δεν έπρεπε να ζημιώσω αυτό που με έσωσε».

Ηθικό Δίδαγμα: Ο Αίσωπος μας διδάσκει πως όποιος ζημιώνει τον ευεργέτη του, τιμωρείται από τον Θεό.

Και το δίδαγμα στην γλώσσα, την γλώσσα του Αισώπου, τα αρχαία Ελληνικά:

Επιμύθιον: « Οι αδικούντες τους ευεργέτες υπό Θεού κολάζονται».
Βοήθημα: Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Δομή, τ. 3.

 Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...