Home » , , , , , » Σήμερα Γιορτάζει…Αγία Ελέσα, η Αγία Προστάτιδα των Κυθήρων. γιορτάζει 1η Αυγούστου.

Σήμερα Γιορτάζει…Αγία Ελέσα, η Αγία Προστάτιδα των Κυθήρων. γιορτάζει 1η Αυγούστου.

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018 | 11:16:00 π.μ.


Σήμερα Γιορτάζει… Αγία Ελέσα - 1 Αυγούστου Κύθηρα 

Και, ναι, πάμε Κύθηρα σήμερα 1η Αυγούστου για να γιορτάσουμε την μνήμη μιας άγνωστης στο πλατύ κοινό των Ορθοδόξων πιστών αλλά και… στους Ιερούς Συναξαριστές που κανείς τους δεν την αναφέρει, ντόπιας των Κυθήρων Αγίας, της Αγίας Ελέσας(=Ελέησε σε ο Θεός ) 

Κύθηρα, στο νότιο άκρο τους και στο ομώνυμο βουνό, το βουνό της Αγίας Ελέσας -περιοχή Λιβάδι-, που στην κορυφή του δεσπόζει σήμερα το Μοναστήρι της Αγίας χτισμένο στο σημείο του μαρτυρίου της. 

Σύμφωνα με την θρησκευτική μας παράδοση στην Πελοπόννησο και στους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες-γύρω στο 360 μ. Χ.,- ζούσε μια εύπορη οικογένεια αυτή του Ελλάδιου και της Ευγενίας. Ειδωλολάτρης ο πατέρας, Χριστιανή στα κρυφά η μητέρα που γαλουχούσε και μεγάλωνε με τις ηθικές αρχές του Χριστιανισμού την μοναχοκόρη της Ελέσα. 

 Όμως μια μέρα κι έτσι ξαφνικά η ευσεβής μητέρα Ευγενία πεθαίνει . Η Ελέσα είναι μόλις 14 ετών και θα μείνει μόνη, ορφανή κι αποξενωμένη από τον ειδωλολάτρη πατέρα της. Δεν αντέχει και δεν μπορεί να υποκρίνεται την ειδωλολάτρισσα, θέλει να υπηρετεί ελεύθερα την θρησκεία της. Και θα βρει την ευκαιρία όταν κάποια στιγμή ο πατέρας της ο Ελλάδιος θα φύγει για δουλειές σε μακρινή πολιτεία να οργανώσει την απόδραση της από το πατρικό της. 

Η μικρή Ελέσα δεν χάνει καιρό. Φωνάζει δυο πιστές υπηρέτριες κι αυτές Χριστιανές και τους εξομολογείτε το σχέδιο της. Ετοιμάζουν ότι μπορούν και μια νύχτα με μεγάλη προσοχή λίγοι πιστοί υπηρέτες και η Ελέσα φεύγουν από το αρχοντικό της νεαρής κοπέλας με ελάχιστα απαραίτητα και τραβούν για το νότο, για το λιμάνι απ’ όπου και με μια βάρκα περνούν μετά από πολύωρο ταξίδι σ’ ένα άγονο μακρινό νησάκι με πυκνά δάση , ερημικό και χωρίς κατοίκους παρά μόνο με άγρια ζώα. 

Τώρα είναι που ένα φίδι θα δαγκώσει ένα ναύτη της συνοδείας της νεαρής Ελέσας που θα πέσει αμέσως νεκρός. Η νεαρή Αγία θα προσευχηθεί με πίστη στο Χριστό κι ο νεκρός ναύτης θα σηκωθεί αμέσως όρθιος και ζωντανός! Γιαυτό κι από τότε η λαϊκή παράδοση λέει πως η Αγία έχει ‘χαλινώσει’ τα φίδια των Κυθήρων και δεν είναι δηλητηριώδη. 

Η συντροφιά των Χριστιανών αυτών ξεκινά τη διαδικασία να βρουν τόπο να κατοικήσουν , να μονάσει η Ελέσα που τόσο πολύ το επιθυμεί. Μα να στην πόλη της Πελοποννήσου και πατρίδα του φτάνει ο πλούσιος έμπορας Ελλάδιος που όταν μαθαίνει τα γεγονότα γίνετε έξαλλος κι οργανώνει ομάδα να πάει να βρει την κόρη του και να την γυρίσει πίσω για να την παντρέψει όπως ήταν το σχέδιο του. Φτάνει ,λοιπόν, κι αυτός στα Κύθηρα και με τη βοήθεια των ανθρώπων του κάποια στιγμή ανακαλύπτει την ομάδα της Ελέσα. 

 Προσπαθεί ο ειδωλολάτρης πατέρας πρώτα με το καλό και μετά με το άγριο να αλλάξει τα μυαλά της μοναχοκόρης του. Μάταια. Η Ελέσα με θάρρος αρνιείται να γυρίσει στο πατρικό για να παντρευτεί και με σθένος λέει στον έξαλλο πατέρα της την απόφαση της να μείνει για πάντα στο ερημικό νησί και να μονάσει! 

Ο πατέρας της εκτός εαυτού την χτυπά και σε λίγο αρχίζει να την καταδιώκει. Επάνω στο τρέξιμο, έντρομη η Ελέσα φτάνοντας στην ρίζα ενός πανύψηλου βουνού(βουνό Αγίας Ελέσας), προσεύχεται στον Κύριο…. σκίσε γη και κρύψε με… Και, ανοίγει ώ! του θαύματος μια σχισμή στη βάση του βουνού απ’ όπου περνά η Ελέσα και φτάνει στην κορυφή του απότομου βουνού με τις μέχρι σήμερα απόκρημνες κι επικίνδυνες πλαγιές. Όμως ο πατέρας της θα την βρει κι εδώ και θα την βασανίσει άγρια, στο τέλος πια θα της πάρει και το κεφάλι…. Θάνατος δι’ απαγχονισμού για ένα 15χρονο κορίτσι που έχοντας μεγαλώσει με τις αρχές του Χριστιανισμού βαθιά θρήσκα και πιστή στην θρησκεία της Αγάπης προτιμά τον θάνατο από το να προδώσει τις αρχές της… 

Εκεί στον τόπο του μαρτυρίου θα την θάψουν οι πιστοί υπηρέτες της κι αργότερα οι Χριστιανοί που με τον καιρό μαθαίνουν για την Αγία κι έρχονται από την περιοχή της σημερινής Μάνης και τις γύρω πόλεις και χωριά, θα κτίσουν πάνω από τον τάφο της Αγίας εκκλησάκι χωμένο κατά πολύ εντός του εδάφους και του οποίου η Αγία Τράπεζα -σύμφωνα με την παράδοση-, στήθηκε πάνω από τον τάφο της Αγίας, εκκλησάκι που για να μπεις κατεβαίνεις λίγα σκαλιά. Αυτό το μικρό εκκλησάκι σωζόταν μέχρι το 1867 μ. Χ και το 1871 πάνω στα ερείπια του χτίστηκε ο σημερινός Ναός με την Αγία του Τράπεζα πάλι πάνω από τον τάφο της Αγίας ενώ κατόπιν προσετέθησαν κι άλλες κατασκευές. 

Μεγαλυνάριον. 
«Χαίροις ώ Ελέσα νύμφη Χριστού, Παρθενομαρτύρων, ακροθίνιον ευκλεές, χαίροις Κυθήρων, ωράϊσμα και σκέπη, σεμνή Οσιομάρτυς, Αγγέλων σύσκηνε». Αγία Ελέσα ένα 15χρονο κορίτσι, Αγία των πρώτων Χριστιανικών χρόνων που η μνήμη της τιμάται με ευσέβεια μέχρι και σήμερα. Κάθε χρόνο στην γιορτή της –σταθερή γιορτή 1 Αυγούστου, ημέρα σύμφωνα με την παράδοση του μαρτυρίου της: 1η Αυγούστου του 375 μ. Χ-, τελείται λαμπρή πανήγυρης και οι προσκυνητές φιλοξενούνται στο χώρο αυτό για το 15γουστο και το έθιμο του δεκαπεντισμού. 

Θέα πανοραμική από το Μοναστήρι της Αγίας αξίζει τον κόπο την πρώτη κιόλας μέρα του Αυγούστου μέρα ‘αντίστροφης μέτρησης’ για την μεγάλη της Χριστιανοσύνης γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να τιμήσουμε ένα άγνωστο κορίτσι που έμεινε πιστό στα ιδανικά του . ΑΓΑΠΗ- ΕΛΠΙΔΑ- ΘΥΣΙΑ… 

Και, μια στάση ακόμη στο νησί της Αφροδίτης-γιατί εδώ γεννήθηκε η Αφροδίτη κι όχι στην Κύπρο- μια κι ήρθαμε τόσο δρόμο…. στάση για προσκύνημα στην Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στην περιοχή Μυρτιδίων, η μεγαλύτερη Μονή του νησιού με την παμπάλαια εικόνα της Παναγίας και προστάτιδας των Κυθήρων, εικόνα το πιο πολύτιμο θρησκευτικό κειμήλιο του νησιού ,εικόνα- σύμφωνα με την παράδοση-, του Αποστόλου Λουκά… (εορτάζει η Μονή 24 Σεπτεμβρίου).  

Στάση για το ναό του Αγίου Δημητρίου στο Πούρκο- ανάμεσα στο Λιβάδι και την Αγία Ελέσα-, σύμπλεγμα τεσσάρων Ναών τον μοναδικό στην Ελλάδα-υπάρχει κι ένας παρόμοιος στην Άνδρο-, μοναδικός τετραπλός ναός…. 


Νησί τα Κύθηρα ή Τσιρύγο, ατμοσφαιρικό μα κατοίκηση από αμέτρητους αιώνες αιώνων, θα σας μαγέψει όπως μάγεψε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο που γύρισε εδώ την ταινία του Ταξίδι στα Κύθηρα… 

Ταξίδι στην παράδοση, ταξίδι στα μυστήρια της θρησκείας μας ,ταξίδι στο όνειρο και την μόνη μας ελπίδα… 

ΠΙΣΤΗ... 
Κοντάκιον «Εν Κυθήροις έλαμψας αμέμπτω βίω και λαμπρώς ηγώνισαι, επέρ Χριστού μαρτυρικώς, όθεν αξίως δεδόξασαι, Οσιομάρτυς Ελέσα πανένδοξε». 

Αγια Ελέσα, μαζί με τον Όσιο Θεόδωρο(10ος αιώνας-Μονή Οσίου Θεοδώρου στην περιοχή Ποταμός, ημέρα μνήμης 12 Μαΐου) οι προστάτες των Κυθήρων… 

 Αγία Ελέσα, 1η του Αυγούστου… σήμερα γιορτάζει η Ελέσα… όνομα όμορφο και πρωτότυπο…. Επιλέξτε το για βαφτιστικό…. 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΕΣΑ. 

Πηγές: diakonema.gr/ kithyra.gr 

Τασσώ Γαΐλα 
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ http://my-mosxato.blogspot.com/

.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...