Home » , , , , » Με λαμπρότητα & κατάνυξη ο εορτασμός του Εσταυρωμένου στον Ταύρο (photos-vid)

Με λαμπρότητα & κατάνυξη ο εορτασμός του Εσταυρωμένου στον Ταύρο (photos-vid)

Written By MYMOSXATO GREECE on Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018 | 12:29:00 π.μ.

Με λαμπρότητα έγινε ο εορτασμός της Ιερας πανήγυρης της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου στον Ταύρο, το διήμερο Πέμπτη 13 και Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018. 


Παραμονή το απόγευμα στο Μέγα Εσπερινό και το πρωί της Πέμπτης ανήμερα της εορτής, της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού στην πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κορωνειας. 


Με λαμπρότητα και κατάνυξη έλαβε χώραν ο Εσπερινός στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Εσταυρωμένου Ταύρου. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού και άλλους προσκυνητές κληρικούς. Καθ'όλη την διάρκεια του Εσπερινού πλήθη πιστών προσκυνούσαν τον Τ. Σταυρό. 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε : 

Ας θυμηθούμε εν συντομία τα ιστορικά γεγονότα,που καθιέρωσαν την σημερινή εορτή. 

 Όταν η Αγ. Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό,τον παρέδωσε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο. Εκείνος τον ύψωσε στον άμβωνα του Ναού της Αναστάσεως,που η Αγ. Ελένη έκτισε,για να ευλογήσει από εκεί όλο το συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών. 

Μετά 300 περίπου χρόνια οι Πέρσαι απήγαγαν τον Τ. Σταυρό από τα Ιεροσόλυμα. Τότε ο ευσεβήςΑυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ηράκλειος εξεστράτευσε εναντίον των Περσών,τους ενίκησε,πήρε τον Τ. Σταυρό και αφού τον έφερε στην Κωνσταντινούπολη στην θριαμβευτική του είσοδο,στην συνέχεια τον παρέδωσε στα Ιεροσόλυμα και ο Πατριάρχης Ζαχαρίας έκανε την δεύτερη Υψωση του Τ. Σταυρού. Και οι δύο Υψώσεις έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου. Έτσι καθιερώθηκε έκτοτε η ημερομηνία αυτή ως εορτή της Υψώσεως του Τ. Σταυρού. 

Στην νίκη του Ηρακλείου κατά των βαρβάρων αναφέρεται και το Απολυτίκιο της εορτής: " 

Σώσον Κύριε τον λαού σου...". Μερικοί απορούν που ψάλλουμε " νίκας τοις βασιλευςι κατά βαρβάρων δωρούμενος ". Και ερωτούν,αφού σήμερα δεν έχουμε βασιλείς,ούτε πόλεμο κατά βαρβάρων. Όμως το Απολυτίκιο αναφέρεται στους ευσεβείς βασιλείς του Βυζαντίου. Κατ ' επέκτασιν,βέβαια,μπορούμε να εννοούμε και τους εκάστοτε κυβερνώντας. Όμως αυτοί,που μας κυβερνούν έχουν την ευσέβεια των Αυτοκρατόρων εκείνων ; Απαντήστε εσείς. Εν τούτοις ο Απ. Παύλος συμβουλεύει τους πιστούς να προσεύχονται για τους βασιλείς και τους άρχοντες, αν και οι άρχοντες τότε ήσαν ειδωλολάτρες και διώκτες των Χριστιανών. 

Γι ' αυτό και εμείς προσευχόμαστε γι'αυτούς ,που μας κυβερνούν και που άλλωστε εμείς τους εκλέγουμε. Για να τους φωτίζει ο Θεός να σκέπτονται αγαθά για την Εκκλησία και τον λαό. Και αν κάποτε κάποιοι, επηρεασμένοι από την περιρρέουσα ατμόςφαιρα της εκκοσμικεύσεως, ή από άλλες ιδεοληψίες,θέλουν να αποκόψουν τον λαό και το Έθνος από την Εκκλησία,τους λέμε ότι ματαιοπονούν. 

" Σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν " ! 

Ερωτά ο Ιερός Χρυσόστομος " πόσοι προσπάθησαν να βλάψουν την Εκκλησία; Πόσοι βασιλείς ,πόσοι τύραννοι ; Πού είναι όλοι αυτοί ; Παραδόθηκαν στην λήθη. Ενώ οι Εκκλησία ζει και λάμπει υπέρ τον ήλιο !" 

Αρκεί και η ζωή μας των πιστών να ακτινοβολεί το φως του Χριστού. Και τότε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα και κανένα." Μείζων ο εν ημίν ή ο εν τω κόσμω "! Ο Χριστός ,που είναι μαζί μας είναι ασύγκριτα ισχυρότερος από κάθε εχθρό της Εκκλησίας. " Ακουέτωσαν ταύτα " και οι εκάστοτε κρατούντες και χειριζόμενοι τις τύχες της Πατρίδος μας. Ο Σταυρός είναι βαθειά ριζωμένος στην καρδιά του Γένους μας. Αυτό δεν το λέω εγώ,τόνισε ο Μητροπολίτης Κορωνείας. Το λέει η παρουσία σας εδώ και οι εκατοντάδες πιςτοί που παρελαύνουν για να προσκυνήσουν τον Τ. Σταυρό. Και όποιος από την καρδιά του Γένους μας θελήσει να τον ξεριζώσει, τα χέρια του θα ματώσει ! 

Επίσης το απόγευμα της Πέμπτης τελέστηκε ο Εσπερινός και πραγματοποιήθηκε η πανυγηρική λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας. Κλείνοντας ο προϊστάμενος του Ναού πάτερ Ισίδωρος ευχαρίστησε όλους οι οποίοι βοήθησαν και κουράστηκαν για την οργάνωση του πανυγηριού. 

Την λιτανεία της εικόνας συνόδευσε η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Επίσης παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί, Κοινοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών που είχαν κατακλύσει τον Ναό από νωρίς και συνόδευσαν την εικόνα των Αγίων στου δρόμους του Ταύρου. ΠΗΓΗ https://my-mosxato.blogspot.com/
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

Θερμιδομετρητής:

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...