Home » , , , » ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: Ο Απόστολος Λουκάς & Η Παναγία της Μονής Κύκκου στην Κύπρο - Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: Ο Απόστολος Λουκάς & Η Παναγία της Μονής Κύκκου στην Κύπρο - Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Written By ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ on Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 | 3:00:00 π.μ.


ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. 

Ο Απόστολος Λουκάς & Η Παναγία της Μονής Κύκκου στην Κύπρο.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. 

Σήμερα 18 του Οκτωβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά ο οποίος μαζί με τους Αποστόλους Ματθαίο, Μάρκο, και Ιωάννη, κατέχει ιδιαίτερη τιμή μέσα στην Εκκλησία μας, διότι αξιώθηκε να γίνει κι αυτός –όπως κι άλλοι τρείς – συγγραφέας ενός των τεσσάρων Ευαγγελίων( το τρίτο συνέγραψε ο Ευαγγελιστής Λουκάς ), Ευαγγέλια τα οποία αποτελούν τους τέσσερις στύλους, πάνω στους οποίους στηρίζεται η χριστιανική μας πίστη, μαζί με τα άλλα βιβλία της Καινής Διαθήκης και την Ιερά Παράδοση. Ο ευαγγελιστής Λουκάς συνέγγραψε και το : ‘Οι Πράξεις των Αποστόλων’. Ο Απ. Λουκάς καταγόταν από την Αντιόχεια του αρχαίου Πόντου(σημ. Συρία) και ήταν γιατρός και ζωγράφος. 

Αρχές του 1 ου αιώνα μ. Χ., και γύρω στο 42μ.Χ., ο Απόστολος Λουκάς έρχεται στην Βοιωτία όπου θα γνωρίσει τον Απόστολο Παύλο. Θα βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος και θα ακολουθεί τον Απόστολο στις περιοδείες του ως μαθητής και συνεργάτης. 

Αφού κήρυξε το λόγο του Κυρίου ο Απ. Λουκάς σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και τη Ρώμη επανήλθε στην Βοιωτία όπου και απεβίωσε στην ηλικία των 80 χρόνων, ενώ σύμφωνα με τον Ιερώνυμο πέθανε σε ηλικία 84 ετών. 

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγράφισε τρείς εικόνες της Θεομήτορος. Αυτές είναι: Η Παναγία Σουμελά-σήμερα στο Βέρμιο(είναι με χρώμα), η Παναγία στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων (κερί και λιβάνι, ανάγλυφος)και τέλος η Παναγία του Κύκκου( με ψηφίδα) στο όρος Τρόοδος Κύπρου και στη Μονή Κύκκου. Ο τάφος του καθώς και λιγοστά Άγια λείψανα του βρίσκονται στην Βοιωτία όπου και ανεπαύθει και μέσα στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στη Θήβα. 
Πηγή: Μαγδαληνής Μοναχής ‘Οι Άγιοι του Πόντου’ τ. 10/μήνας Οκτώβριος. 

……………………………………. 

Αγιογραφία Παναγίας Κύκκου από τον Απ. Λουκά και η Μονή Κύκκου. Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου ή αλλιώς Ιερά Μονή Κύκκου ή ακόμα και Μονή Κύκκου, είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες και ιστορικότερες Ιερές Μονές της Κύπρου, ανδρώα, που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου. Είναι επίσης μία από τις 5 Σταυροπηγιακές Μονές της Εκκλησίας της Κύπρου και ο Ηγούμενός της είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Κύκκου. Στην Μονή υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (του Κύκκου) που παρουσιάζει την Παναγία βρεφοκρατούσα από τη δεξιά πλευρά, που κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. 


Η Μονή της Παναγίας του Κύκκου φέρει την ονομασία "βασιλική" γιατί κτίστηκε με την οικονομική βοήθεια του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλεξίου του Α΄ του Μεγάλου Κομνηνού (1081-1118). Η Μονή του Κύκκου ονομάζεται επίσης και «σταυροπηγιακή», επειδή στα θεμέλιά της τοποθετήθηκε Σταυρός, που της δίδει το δικαίωμα να αυτοδιοικείται, μέσα στο πλαίσιο βέβαια, του συνόλου της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Το Μοναστήρι πανηγυρίζει 2 φορές το χρόνο, στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου και στη Γέννηση της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου. 

(Πηγή: Greek Orthodox Religious Tourism). 

Η μνήμη του Αποστόλου Λουκά τιμάται στις 18 Οκτωβρίου. Εορτή σταθερή. Φωτό: Απ. Λουκάς, αγιογραφία Παναγίας Κύκκου και Μονή Κύκκου στο όρος Τρόοδος/Κύπρος.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Λουκά & Λουκία.


Τασσώ Γαΐλα 
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.


.
Share this article :

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2010. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved