ΣΧΟΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Μικρή αναδρομή στη σχολική Ιστορία του Μοσχάτου!!!


Η πρώτη παλιά σχολική αναφορά, που έχει σχέση με το Μοσχάτο, είναι αυτή που διέσωσε ο Πλάτωνας σ’ ομώνυμο μικρό διάλογο με τίτλο Λύσις. Ο μικρός μαθητής Λύσις, μια μέρα που γίνονταν τα εγκαίνια κάποιου γυμναστηρίου, συνάντησε το σοφό Σωκράτη κι έγινε μεταξύ τους μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα τη φιλία.

Το 1915 λειτούργησε ένα σχολείο με τα λίγα τότε παιδιά στο κεντρικό Μοσχάτο στο ξύλινο υπόστεγο που υπήρχε έξω από την πόρτα της μικρής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. 
Το 1917 λειτούργησε ένα σχολείο στην περιοχή Παράγκες. 
Το 1921 ιδρύεται το πρώτο Δημοτικό Σχολείο με 139 μαθητές. Μέσα στον Καταυλισμό λειτούργησε ένα αρμένικο σχολείο, για να μαθαίνουν  οι πρόσφυγες ελληνικά. Τα παιδιά που μένανε στο Κάτω Μοσχάτο προς τις εκβολές του Ιλισού ποταμού, πηγαίνανε στις Τζιτζιφιές. Τα σχολεία λειτουργούσαν σα διθέσια. 
Το 1937  το Δημοτικό λειτούργησε σα 4/θέσιο και ιδρύθηκε Δημόσιο Νηπιαγωγείο.   
Το 1941 ιδρύεται και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου, αλλά λειτούργησε μετά τον πόλεμο και συστεγαζόταν με το 1ο Δημοτικό.
Το πρώτο δημόσιο  Γυμνάσιο λειτούργησε το 1920 στα όρια Μοσχάτου και Νέου Φαλήρου. 
Στα 1933 χτίστηκε στην παραλία του Μοσχάτου  το κτίριο που στέγασε αρχικά το εξατάξιο παλαιού τύπου Ε΄ Γυμνάσιο Πειραιά και στη συνέχεια το Γυμνάσιο Μοσχάτου- Νέου Φαλήρου. 
Στα 1937 διορίζεται στο Γυμνάσιο η γνωστή πεζογράφος Έλλη Αλεξίου που υπηρέτησε ως το 1942. Δίδαξε Γαλλικά.   
Η πόλη απέκτησε και αρκετά Ιδιωτικά σχολεία, όπως του Νικολάου Λαμπίρη που λειτούργησε στα 1929, «Οι Τρεις Ιεράρχες», το «Λύκειο», η σχολή «Αθηνά», «Παντάνασσα», το «Σάμερ Χιλ» και ο « Απόστολος Παύλος». 

Δείτε φωτογραφίες από παλιές ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

twitter facebook google plus YOUTUBE rss feed email

E-MAIL mymosxato@gmail.com

Το "MY MOSXATO" είμαστε όλoι εμείς. Στείλτε μας το άρθρο σας, την είδησή σας, το δελτίο τύπου, την καταγγελία σας, την φωτογραφία σας, το video σας στο "e-mail" μας και θα δημοσιευθεί άμεσα. Με την βοήθειά σας γινόμαστε καλύτεροι! "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ e-mail"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαμένος Θησαυρός-Κοινωνική Μέριμνα

 


Αυτή ή εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Support : Δημιουργία και Συντήρηση Ιστοσελίδας |COSMOS NEWS Copyright © 2011-2016. Το Μοσχάτο Μου-ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΑΥΡΟΣ - All Rights Reserved